Kumparicki zlato za istarski kozji sir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zlato za polutvrdi kozji sir iz nepasteriziranog mlijeka osvojilo je prošli tjedan u Malinskoj na otoku Krku obiteljsko gospodarstvo Stancija Kumparicka, koje se nalazi izmedu Mutvorana i Krnice. Nagradu je primio vlasnik stancije Aleš Winkler.

Koze na Kumparicki pasu na ekološki cistim pašnjacima bogatim aromaticnim biljem. Pašnjaci se protežu na 60 hektara, a paletu proizvoda cine skuta, svježi lakticni i polutvrdi sirevi, sirutka, namazi od kozjeg sira te svježi jogurt. Sir Kumparicke je jedini u svojoj kategoriji dobio zlato u Hrvatskoj, a ujedno je i jedini istarski sir s tako vrijednim odlicjem.

Sireve iz cijele Hrvatske ocjenjivali su strucnjaci sa zagrebackog Agronomskog fakulteta i iz Slovenije, i to u sklopu 13. savjetovanja uzgajivaca ovaca i koza i 12. izložbe hrvatskih ovcjih i kozjih sireva. Manifestacija je okupila više od 200 uzgajivaca ovaca i koza, a održana je i izložba više od 100 razlicitih mlijecnih proizvoda, prvenstveno sireva od ovcjeg i kozjeg mlijeka.

Uzgajivaci su na strucnim predavanjima vodecih strucnjaka s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Veterinarskog fakulteta iz Zagreba te strucnih djelatnika Hrvatske poljoprivredne agencije saznali novosti iz provedbe uzgojno-selekcijskih programa te preventive i zdravstvene zaštite ovaca i koza kako bi mogli utjecati na povecanje proizvodnje, poboljšanje kvalitete proizvoda i smanjenje troškova proizvodnje. Tom prigodom predstavljen je novi program uzgoja i selekcije ovaca u Republici Hrvatskoj.

Manifestaciju je organizirala je Hrvatska poljoprivredna agencija u suradnji s Hrvatskim savezom uzgajivaca ovaca i koza. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter