Kulturno dobro upisano nakon raspisivanja natjecaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javni istup istarskog župana Ivana Jakovcica koji je zbog najnovijeg rješenja Ministarstva kulture o proglašenju kulturnog dobra na podrucjima Hidrobaze i Monumenata, dok je u tijeku natjecaj za investitore za program "Brijuni rivijera", nazvao odredenu skupinu ljudi mafijom u kulturi digao je prašinu u svim krugovima društva, napose politickim, gospodarskim i kulturnim.

Gradonacelnik Pule Boris Miletic je rekao da s aktom o proglašenju kulturnog dobra na Monumentima i obližnjoj Svetoj Katarini u gradskoj upravi nisu bili upoznati.

- Do proglašenja ove lokacije kulturnim dobrom došlo je tek kada je završen postupak natjecanja investitora za koncesiju... Izradena je Konzervatorska podloga za podrucje grada prema kojoj ne postoji potreba za registracijom ove zone kao zašticenog kulturnog dobra. Kako je do toga ipak došlo, Grad Pula uložio je žalbu Ministarstvu kulture, kaže pulski gradonacelnik. Žalba je upucena 29. veljace, a postupak njenog rješavanja je u tijeku.

Direktor tvrtke Brijuni rivijera Ratomir Ivicic smatra da je uistinu rijec o vrlo osjetljivoj situaciji. - Ne ulazeci u strucni dio navedenih rješenja, ovo može imati znatnog utjecaja na konacan ishod projekta, kako vremenski, tako i u pogledu ukupnih troškova. To nije prihvatljivo i uobicajeno u medunarodnim natjecajima, kaže on.

S druge strane, pulski konzervatori nisu htjeli komentirati Jakovciceve izjave. Procelnik Konzervatorskog odjela u Puli Zoran Glivarec odgovorio je kratkom kronologijom aktivnosti vezanih uz taj projekt.

On, medu ostalim, napominje da je "Konzervatorski odjel u Puli uputio 26. rujna 2011. prijedlog za utvrdivanje svojstva kulturnog dobra za podrucje nekadašnjeg vojnog kompleksa Monumenti u Puli i kompleks nekadašnje mornaricke zrakoplovne postaje Puntižela (Hidrobaza) kod Štinjana, koji je prihvacen na sjednici Strucnog povjerenstva za utvrdivanje svojstva kulturnog dobra 19. listopada 2011. u Zagrebu".



Imajuci u vidu da je natjecaj za cetiri lokacije projekta "Brijuni rivijera" raspisan 15. rujna 2011., iz procelnikovog je odgovora vidljivo da je Konzervatorski odjel zatražio upisivanje kulturnog dobra na Monumentima i Hidrobazi 11 dana nakon raspisanog natjecaja, a da je taj njihov zahtjev spomenuto povjerenstvo prihvatilo nešto više od mjesec dana nakon raspisivanja natjecaja.

K tome, na zadnjem objavljenom izvodu iz Registra kulturnih dobara RH, na listi zašticenih kulturnih dobara pronalazimo i Sv. Katarinu. Izvod je potpisao tadašnji ministar kulture Jasen Mesic 1. srpnja 2011., a navodi se da je kulturnim dobrom postao vojni kompleks na podrucju otoka Sv. Katarina. To je, pak, u suprotnosti s onim što kažu u sadašnjem Ministarstvu kulture - da je taj kompleks uvršten na listu zašticenih kulturnih dobara 2009. (C. Bruno GALIC i B. VINCEK)

Ministarstvo: Investicija nije dovedena u pitanje

"Rad Ministarstva kulture posve je transparentan i upravo je nedavna objava Registra kulturnih dobara ucinjena da bi svaki investitor u svakom trenutku mogao pratiti proces zaštite i proglašenja kulturnim dobrom. Takoder, konzervatorima je upucen zahtjev da u razgovorima s investitorima jasno preciziraju svoje zahtjeve da ne bi dolazilo do naknadnih nesporazuma. Izravni razgovori konzervatora i predstavnika investitora koji se javio na nedavni natjecaj su u tijeku i ni na koji nacin nije dovedena u pitanje potencijalna investicija", stoji u priopcenju Ministarstva kulture.

Pomocnik ministrice kulture Zlatko Uzelac rekao je da je rijec o ociglednom nesporazumu koji je vjerojatno proizišao iz toga što je sada ucinjena javna objava Registra spomenika kulture. - Konacna objava Registra je samo završetak procesa pravne zaštite koja je zapoceta valorizacijom te cjeline. Investitor je od pocetka upoznat sa svim aspektima zaštite i nema nikakvog spora, objasnio je Uzelac. (D. G., M. G.)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter