Kulturno dobro nulte kategorije treba sanaciju

Benediktinski samostan sv. Mihovila nad Limom (Elio VELAN)
Benediktinski samostan sv. Mihovila nad Limom (Elio VELAN)

Benediktinski samostan sv. Mihovila nad Limom u Kloštru osnovan je krajem 10. stoljeća i ubrzo je postao središtem velikoga posjeda što su ga uvećavale darovnice istarskih plemića. U samostanu je neko vrijeme boravio sv. Romuald. Benediktinci su u njemu ostali do 1652., a potom je posjed postao feudom, koji je u drugoj polovici 19. stoljeća prešao u državno vlasništvo tadašnje Austro-Ugarske Monarhije.

Stalni nadzor Općine i restauratora

Od cijeloga kompleksa očuvana je ranokršćanska kapelica posvećena sv. Mariji iz 6. stoljeća s trostranom apsidom. Pokraj nje je veća samostanska crkva iz 11. stoljeća, posvećena sv. Mihovilu, građena u ranoromaničkom slogu s polukružnom apsidom. U apsidalnom dijelu očuvane su zidne slike nepoznatoga benediktinskoga majstora otonske škole, također iz 11. stoljeća. Očuvani su i dijelovi zidova samostana, s klaustrom u kojem je romaničko grlo cisterne. Situacija cijelog zdanja - kulturnog dobra nulte kategorije, što znači najviše razine zaštite - nije bajna. Djelatnici vrsarske komunalne službe pokušavaju to održavati, u prvom redu čistiti od gustiša i raslinja.

Trebalo bi sve to restaurirati ali treba novca i to poprilična svota. Načelnik Vrsara Franko Štifanić je konkretan u brojkama: cijeli projekt traži investiciju od oko 3,5 milijuna eura. Općina Vrsar je svojevremeno izradila idejni projekt a načelnik nam kaže da bi cijeli samostanski kompleks služio u kulturno-edukativne i turističke svrhe - za muzejske postave, održavanje seminara, uz izgradnju uslužnih prostorija s nekih 14 soba za ugostiteljske sadržaje i potrebe organizacije kulturno-znanstvenih manifestacija.

- Vrsar je jako zainteresiran za taj projekt, no trenutno je cijeli samostan u državnom vlasništvu pa je naša namjera pokrenuti inicijativu da nam se to dodijeli kako bismo se mogli natjecati za potpore iz europskih fondova, veli načelnik Štifanić.

Svojevremeno je krov crkve sv. Mihovila popustio, nekoliko je greda trunulo pa je Općina intervenirala uz kontrolu pulskog Restauratorskog zavoda. "Naknadno je oko polovice iznosa uloženog u sanaciju pokrilo Ministarstvo kulture, uslijedila je i sanacija unutrašnjih fresaka pa mogu reći da Općina vrši stalni nadzor, svakako uz dogovor s pulskim Zavodom", kaže načelnik.

Funkcionalna decentralizacija

Samostan u Kloštru je jedan u nizu istarskih bisera kojima je potrebna hitna intervencija da bi se spriječilo daljnje urušavanje. Početne su radnje posvuda iste: rješavanje imovinskopravnog stanja i potom jasno definiranje namjene jer bez toga nema pristupa do europskih fondova. Lokalne samouprave mogu puno toga učiniti uz nadzor restauratorskih zavoda i, dakako, državne uprave odnosno aktualne Vlade koja bi trebala imati uvid u stanje vlastite imovine. U tom kontekstu funkcionalna decentralizacija čini se kao glavni preduvjet rješenju problema. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter