Kulturno blago u funkciji kulturnog turizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Svetvinčentu je održan sastanak projektnih partnera projekta KulTERRA na kojem su, osim predstavnika partnerskih institucija, sudjelovali i predstavnici Studija za vizualne komunikacije Tumpić/Prenc, pružatelji usluge vanjske tehničke i savjetodavne pomoći rada kreativnih grupa zamišljenih projektom čiji rad započinje u siječnju iduće godine.

Novi suveniri

Kako bi se unaprijedilo upravljanje kulturnim dobrima u Svetvinčentu i Buzetu te ista stavila u funkciju održivog kulturnog turizma, kroz projektne aktivnosti i rad kreativnih grupa očekuje se osmišljavanje novih suvenira i proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom poput slikovnica, igri i ostalih proizvoda za djecu razrađenih na temelju tradicijskih vjerovanja u natprirodna bića, kao i raznih suvenira inspiriranih poviješću stvarnih ličnosti. Osim suvenira konceptualno će se osmisliti i razne priredbe, uprizorenja i manifestacije oživljene povijesti (living history) te će se konceptualno razviti novi turistički proizvodi: vino, kušaona, usluge turističke interpretacije, organiziranje Room Escape Game-a, kongresi, projekcije ili sajmovi.

Upravo kreativne grupe koje sačinjavaju predstavnici partnerskih institucija iz javnog, privatnog i civilnog sektora, svojim iskustvom će pridonijeti raznovrsnosti kulturno-turističkih programa i proizvoda i time osigurati kvalitetu u osmišljavanju i konceptualizaciji.

Kreativne grupe

Osim rada kreativnih grupa koje započinju kroz mjesec dana s jasnim planom osmišljavanja novih turističkih proizvoda i suvenira inspiriranih poviješću ovih dvaju kaštela, u tijeku je otvoreni postupak javne nabave za radove rekonstrukcije kaštela Morosini-Grimani u Svetvinčentu, a uskoro se očekuje i objavljivanje natječaja za radove na rekonstrukciji kaštela Petrapilosa kraj Buzeta.

Predviđeno trajanje same obnove, odnosno radova rekonstrukcije oba kaštela je 14 mjeseci, a cjelokupni projekt KulTERRA mora biti dovršen do 1. lipnja 2019. godine.

Otvaranje Kuće vještice Mare

U Svetvinčentu se u utorak otvara Centar za posjetitelje - Kuća vještice Mare, čije je uređenje sa 216 tisuća kuna kroz program razvoja javne turističke infrastrukture sufinanciralo Ministarstvo turizma. Novi je Centar posvećen raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini općine Svetvinčenat, koja interpretirana suvremenim tehnologijama: 3D mappingom, virtualnom i proširenom stvarnošću, čini dio novog i inovativnog koncepta turističke ponude destinacije. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter