Kulturnjacima u 2013. iz županijske kase 4,65 mil. kn

Nastup Timne Brauer i Elias Meiri Banda na lanjskim Danima židovske kulture (M. ANGELINI/arhiva)
Nastup Timne Brauer i Elias Meiri Banda na lanjskim Danima židovske kulture (M. ANGELINI/arhiva)

Prijedlog Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije za 2013. godinu prihvaćen je na zadnjoj lanjskoj sjednici Županijske skupštine, a iznosi sto tisuća kuna više nego prošlogodišnji. Dakle, istarski će kulturnjaci na raspolaganju imati 4,65 milijuna kuna iz županijskog proračuna.

Na natječaj za županijska sredstva pristigla su 392 zahtjeva u kojima se od ukupno zatraženog iznosa - 69,2 milijuna kuna - od Istarske županije tražilo 18,2 milijuna kuna. Lani je bilo 70-ak zahtjeva više, a od Županije se tražilo tri milijuna kuna više.

Gledano po stavkama, za književnost i izdavaštvo Županija će sljedeće godine izdvojiti 220 tisuća kuna, a za glazbeno-scenske manifestacije  300 tisuća, kao i zadnje tri godine.

Za zaštitu materijalne kulturne baštine i muzeologiju predviđeno je ukupno 800 tisuća (također trend koji traje od 2010.) dok je za vizualne umjetnosti namijenjeno 200 tisuća te za nove medijske kulture 180 tisuća kuna - isto kao i lani.

Proračunski korisnici u stavci vezanoj uz nematerijalnu kulturnu baštinu mogu očekivati standardnih 300 tisuća kuna, a oni u stavci Međunarodna suradnja 150 tisuća kuna. Ostalim programima Županija je namijenila 100 tisuća kuna.

Jedina značajna promjena je ona u stavci Kulturni programi - ostalo, u koju su uvršteni Dani židovske kulture u Istri kojima pripada sto tisuća kuna. Najveći "dobitnik" u toj stavci i dalje je Motovun Film Festival (400 tisuća), a pridružuju mu se Zagrebački plesni ansambl - 12. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat (200 tisuća), Pula Film Festival (200 tisuća), SAKUD Pula - 17. PUF (150 tisuća) i udruga Sa(n)jam knjige u Istri (240 tisuća kuna). (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter