Kulturnjaci-amateri traže potporu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravni odbor Amatea, europske mreže za aktivnu participaciju u kulturnim aktivnostima, zauzet ce se da se u kulturnim programima EU-a amaterskoj kulturi posveti puno veca pažnja i s tim ciljem kontaktirati novi Komitet za obrazovanje i kulturu Europskog parlamenta, doznajemo od clana odbora i strucnog suradnika za glazbu Hrvatskog sabora kulture prof. Dražena Jelavica. Odbor je proteklog vikenda u Novigradu raspravljao o programu rada za iduce dvije godine. Pažnja ce se posvetiti i prikupljanju podataka o rasprostranjenosti i aktivnostima kulturnjaka-amatera, nastavit rad na uspostavljanju veza s europskim organizacijama, iduce ce godine održati trecu generalnu skupštinu i konferenciju, a u 2011. ce biti u mogucnosti uputiti svoju prvu prijavu za financiranje iz europskih kulturnih programa.

Amateo je registriran u Belgiji prije godinu dana, trenutno okuplja 18 organizacija iz 12 zemalja, koje njeguju i razvijaju amaterizam na raznim podrucjima kulture, a osnivaci su mu udruge i vladine organizacije iz Belgije, Danske, Nizozemske, Slovenije, Velike Britanije i Irske te Hrvatske (Hrvatski sabor kulture). Cilj mu je promovirati medukulturalni dijalog, protok informacija vezanih uz sociokulturne aktivnosti clanica, politicku potporu kao preduvjet aktivnoj participaciji u kulturnim aktivnostima, medunarodnu suradnju na projektima poput festivala i izložbi, mobilnost osoba ukljucenih u kulturne aktivnosti te zajednicka istraživanja.

Novigrad je za mjesto sastanka predložio Hrvatski sabor kulture nakon uspješne suradnje koju je u proteklih pet godina uspostavio s novigradskim institucijama pri organiziranju Susreta hrvatskih pjevackih zborova.


Podijeli: Facebook Twiter