Kulturni turizam uz pomoc EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska Arena, porecka Eufrazijeva bazilika, stare jezgre Motovuna, Oprtlja, Svetvincenta, Vodnjana, Gracišca i drugih malih gradica, istarski kašteli, fortifikacijske utvrde, Nezakcij, brojna arheološka nalazišta, stare crkvice i vrijedne freske…

Je li se dovoljno napravilo da se turistima približi ponuda našeg kulturnog turizma i radi li se uopce išta na tom projektu? Direktor županijske Turisticke zajednice Tomislav Popovic kaže da jest, i to prije no što je on došao u TZ, medutim i da se u buducnosti mora puno više napraviti.

Cilj je i u kulturnom turizmu postici uspjehe kao što je to, primjerice, napravljeno s gourmet i bike turistickim proizvodima po kojima je Istra danas vec prepoznatljiva. Prvi konkretniji koraci poduzet ce se ove godine i to putem projekta "Revitas" koji se financira iz fondova EU-a.

Njegov je zadatak zaustaviti propadanje istarske unutrašnjosti, uz ocuvanje kulturne baštine i promicanje razvojnih i turistickih proizvoda u koje je, medu ostalim, prvi put ukljucen i županijski TZ.

Putem "Revitasa" ocuvat ce se izvorne suhozidne gradnje, revitalizirati tematski putovi, vidikovci i odmorišta koji ce se potom ukljuciti u turisticku ponudu.

Itinerer pod nazivom "Putevi kaštela i kulturnih krajolika" obuhvaca istarske kaštele i utvrdene gradove Socerb, Pietrapelosu, Momjan, Pazin, Dvigrad, Svetvincenat, Kršan i Kožljak, dok turisti koji se odluce za itinerer "Putevi sakralne umjetnosti" mogu posjetiti istarske crkve s freskama u Bermu, Bacvi, Balama, Barbanu, Dragucu, Dvigradu, Kanfanaru, Lindaru, Oprtlju, Pazinu, Peroju, Rakotulama, Svetvincentu, Sv. Lovrecu, Vižinadi i Žminju.

"Razvoj istarskih gradova iz perspektive prostornog planiranja" takoder je jedna od opisanih buducih kulturnih ruta koja posjetiteljima predstavlja arhitektonsko nasljede istarskih gradova s posebnim naglaskom na venecijanskoj graditeljskoj baštini kao što su Vodnjan, Grožnjan, Svetvincenat i Rovinj.

"Arheološki parkovi Istre" zadnji je itinerer obraden ovim projektom koji se odnosi na turisticku revalorizaciju arheoloških parkova Brijuna, Nezakcija, Vižule i Cervar Porta te opisuje price o vjerskim kultovima stanovništva anticke Istre.



Jedan od najznacajnijih projekata za turizam svakako je i onaj revitalizacije nekadašnje uskotracne pruge Parenzane. To je ujedno i jedini EU-projekt koji vodi županijski Odjel za turizam. (B. BAN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter