"Kulturni" proračun: Uvijek isti favoriti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program javnih potreba u kulturi Istarske županije za 2013. godinu iznosi sveukupno 4,65 milijuna kuna, od čega 2,25 milijuna spada na stavku Kulturni programi - javne potrebe, a 2,4 milijuna kuna na stavku Kulturni programi - ostalo.

Kao i prijašnjih godina prva četiri favorita u toj stavci ostaju uvijek ista, kao što ostaje isti iznos županijske financijske potpore. To znači da je i dalje najveći favorit u toj kategoriji Motovun Film Festival, koji će i ove godine dobiti očekivanih 400 tisuća kuna. Ne mijenja se ni proračunski korisnik na drugom mjestu - Udruga Sa(n)jam knjige u Istri, kojoj sukladno novom trogodišnjem ugovoru o javno-privatnom partnerstvu i ove godine pripada 240 tisuća kuna.

Slijede Zagrebački plesni ansambl, koji za Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, i Pula Film Festival za 60. festival igranog filma u Puli dobivaju i ove godine po 200 tisuća kuna. Pula Film Festival u ovoj stavci dobiva i dodatnih 70 tisuća kuna (lani 75 tisuća) za digitalizaciju kina Valli. Na petom je mjestu SAKUD Pula, koji će i ove godine za Međunarodni kazališni festival PUF moći raspolagati sa 150 tisuća županijskih kuna.

Novo ime u stavci je Istarska kulturna agencija kojoj će pripasti sto tisuća kuna za projekt radnog naziva "Umjetničko blago istarske crkve". Jednako toliko dobit će Udruga Metamediji za projekt "Kulturistra" te Gradska knjižnica Pazin za djelatnost Hiže od besid što je 30 tisuća kuna više nego lani. Sto tisuća kuna dobit će i Povijesni i pomorski muzej Istre za projekt "Sjeverna kortina", kao i Dani židovske kulture u Istri koji su svoj Bejahad (Zajedno) lani preselili u Istru. Vraća se Udruga Čarobnjakov šešir koja će za Festival uličnih čarobnjaka te Čarobni Novigrad i Pulične večeri od županije dobiti 80 tisuća kuna.

Iznos jednak lanjskom, 70 tisuća kuna, dobivaju i Mediteranski kiparski simpozij, Teatar Ulysses i TV Istra za emisiju "Kultivator". Uobičajeni proračunski korisnici u ovoj stavci su Humaniora d.o.o., koja za Statute istarskih gradova dobiva standardnih 60 tisuća kuna, isto koliko i Udruga Val kulture za Legendfest, dok Udruga Prosoli - Sveta glazba za Dvigrad festival dobiva 50 tisuća kuna.

Ovu stavku zatvaraju Mediteranski plesni centar Zagrebačkog plesnog ansambla, Monte Librić Sajma knjige u Istri i Art Exchange rovinjskog POU-a kojima županija dodjeljuje standardnih 50 tisuća kuna te Općina Marčana koja će za Susrete na Dragom kamenu dobiti 30 tisuća kuna (pet tisuća manje nego lani).

Iz navedenog je lako zaključiti da većih novosti i pomaka u ovoj stavci nema, što je sukladno i riječima Vladimira Torbice, pročelnika za kulturu Istarske županije koji je ustvrdio da je ovogodišnji proračun - proračun kontinuiteta. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter