Kulturni menadžment - karika u produkciji i upravljanju kulturnim sektorom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavna tema kojom su se bavili umjetnici raznih profila na netom održanoj trećoj po redu Konferenciji o kreativnim industrijama, održanoj prošlog vikenda u Rovinju, bila je Kulturni menadžment - karika u produkciji i upravljanju kulturnim sektorom koji, kako se moglo čuti, u Hrvatskoj ima puno potencijala za razvoj i doprinos ne samo u kulturi već i gospodarstvu i turizmu. Upravo, na liniji takvog razmišljanja, i osnovni je cilj konferencije bila razmjena iskustva i otvaranje novih prilika za mlade kulturnjake u menadžmentu i produkciji u Istri i Hrvatskoj. 

Razmjena iskustava

Inače, sam program konferencije započeo je posjetom izložbe "Tarwuk" Bruna Pogačnika i Ivane Vušić u Etnografskom Muzeju Istre u Pazinu, a nastavljen raspravom na temu "Networking with artists: o umjetničkim rezidencijalnim programima i razvoju" realiziranom putem projekta Međunarodne aktivnosti MP3 platforme u rovinjskom hotelu Angelo d'oro. U raspravi su, uz moderatora Borisa Vinceka, sudjelovali su umjetnici Hrvoje Hiršl, Liberta Mišan, Dragana Sapanjoš i Valerija Zabret aka Valerie Wolf Gang a razgovor se vodio na temu umjetničkih rezidencijalnih programa u kojima su sudjelovali pa je to bila i idealna prilika za razmjenu osobnih i konkretnih iskustva i znanja o takvim i sličnim projektima. Ujedno, složili su se u razmišljanjima da su umjetničke rezidencije iznimno korisne (pogotovo mlađim umjetnicima), budući da je, kako se moglo čuti, izlazak iz vlastite zone komfora uvijek stimulativan i pozitivan pogotovo u razvoju ideja i projekata.

Planiranje u kulturi

Drugog su dana rada konferencije održana predavanja i radionice utemeljene na iskustvima i radu kulturnog menadžmenta govornika. Gosti tog djela programa bili su Marin Lukanović, filmolog, redatelj, oblikovatelj videa i producent iz Rijeke, Daniela Urem, predsjednica Hrvatske Alijanse Kulture i osnivačica Doors Art Foundation, Davor Mišković, osnivač Udruge Drugo more i Clubture, Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij i MP3 platforme i Nataša Bošnjaković iz Rebel Kolektiva, a fokus je stavljen na strateško i operativno planiranje u kulturi te na sve većoj potrebi za kvalificiranim kulturnim menadžerima.

Treću po redu Konferenciju o kreativnim industrijama organizirala je rovinjska Udruga Faro 11 u suradnji s   Istarskom kulturnom agencijom dok su pokrovitelji bili Ministarstvo kulture RH-a i Grad Rovinj. (N. O. R.)

 


Podijeli: Facebook Twiter