Kulturna, zabavna i gastro događanja u čast šparuge

Dean Kozlevac, Valter Bassanese, Edi Andreašić i Goran Brčić i Robert Buzdakin najavili Šparogadu
Dean Kozlevac, Valter Bassanese, Edi Andreašić i Goran Brčić i Robert Buzdakin najavili Šparogadu

Već se tradicionalno u tjednu nakon Uskrsa u Kaštelu održava višednevna manifestacija Šparogada, koja kroz razne gastro, kulturne, zabavne i sportske sadržaje slavi divlju šparugu. Program 17. Šparogade, koja će se u Kaštelu odvijati od petka do nedjelje, predstavili su na sinoćjnoj konferenciji za novinare bujski gradonačelnik Edi Andreašić, direktor Turističke zajednice Valter Bassanese, predsjednik organizacijskog odbora Goran Brčić te predsjednik Kulturno-umjetničko športskog društva Lipa. "Zagrijavanje" počinje u petak u 16 sati Šparoga cupom, na kojem će kuhati učenici srednjih ugostiteljskih škola, a nastavlja se navečer uz smotru klapa i Mambo Kingse.

Središnja događanja odvijat će se u subotu, a Brčić je naglasio da se ovogodišnja Šparogada održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića čiji je dolazak najavljen toga dana u 19 sati kada će otkriti spomen-ploču na zgradi KUŠD Lipa u povodu njegove 100. godišnjice postojanja. Uslijedit će izložba jela od šparuga koja su pripremile kaštelanske domaćice, ugostitelji i srednjoškolci iz ugostiteljskih smjerova, zatim degustacija i zabava uz grupe Ne me jugat i Šparfest.

Ranije u subotu zakazani su boćarski turniri i umjetničke izložbe, izložba lokalnih proizvoda, dječja šparogada, biciklijada i likovna radionica, pripremanje jela od šparuga, te natjecanje u branju šparuga. U nedjelju u 11 sati održat će se svečana sveta misa te u popodnevnim satima izložba old timera, kulturni program i podjela priznanja; u 18.30 sati megašparogada i za kraj zabavni program uz Mladena Grdovića.

- Nedavno smo dobili obavijest Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo da je odobrena zaštita manifestacije. Plan nam je u Bujama otvoriti Centar za divlju šparugu, najavio je Brčić.

Organizatori Šparogade su KUŠD Lipa, kaštelska Zajednica Talijana boćarski klub, mjesni odbor i KUD Parenzana uz pokroviteljstvo Grada Buja i Istarske županije te njihovih turističkih zajednica.

Nakon konferencije u restoranu Stari Kaštel održano je 11. izdanje Zlatne šparoge, međunarodnog gastro natjecanje u pripremanju jela od šparuga. U kuharskom troboju natjecale su se tri ekipe, a prvo mjesto i Zlatna šparoga po izboru stručnog žirija pripalo je domaćinima iz Starog Kaštela kuharima Kristijanu Budiši i Nikoli Tadijanoviću, drugo mjesto i Srebrnu šparogu osvojila je ekipa restorana Venecija u sklopu hotela Casino Carnevale iz Škofija, odnosno kuhari Kristijan Pernić i Denis Sirotić, a treće mjesto i Brončana šparuga pripali su ekipi iz restorana Ai tre mangoni iz Trsta, kuharima Emanueleu Falluga i Marcu Pavel.

Nagradu po izboru publike za najbolji pjat osvojilo je jelo punjena prepelica, profiterol od šparoga punjen smokvama i demigrass od prepelice koji pripremio restoran Stari Kaštel. (V. HABEREITER; snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter