Kulturna vijeća i sukob interesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo kulture izvršilo je što je najavilo: tekst Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kulturnim vijećima konačno je usuglašen nakon provedene javne rasprave i sada ide u redovnu saborsku proceduru. Stvari s izmjenama ipak nisu tako jednostavne. Osim što dio kulturne javnosti smatra da izmjene ozakonjuju sukob interesa, odnosno da će izmijenjeni zakon tome još više pogodovati, neki dvoje i u postojanje suvisle javne rasprave.

Nekadašnji 2. stavak 4. članka Zakona obvezivao je da član vijeća ne može biti osoba koja ima udio u vlasništvu ili sudjeluje u upravljanju pravne osobe koja obavlja djelatnosti u kulturi iz područja kulturnog vijeća. Taj je stavak u Izmjenama u potpunosti izbrisan, što znači da se otvara put za angažman članova kulturnih vijeća koji su direktno uključeni u djelokrug nadležnog vijeća.

Regulacija te priče prebačena je na 10. članak. U starom zakonu u 10. članku obvezivalo se članove vijeća koji su neposredno osobno zainteresirani za donošenje odluke o nekom pitanju da ne mogu o tom predmetu odlučivati, ali da mogu sudjelovati u raspravi o tom pitanju. Novi 1. stavak 10. članka sada tim članovima vijeća ne dozvoljava ni raspravu, kao ni odlučivanje.    Stav je ministarstva da se u dosadašnjem radu kulturnih vijeća utvrdilo da jednostavno nema dovoljno stručnih kulturnjaka za vijeća ako se bude izuzimalo one koji i direktno, na navedeni način, participiraju na sceni. Prema njihovu tumačenju, ta je odredba bila ograničavajuća i valjalo ju je promijeniti. No, u istom trenutku, iako svjesni nedostatka kvalitetnog kadra, u ministarstvu su snizili prag obveze osnivanja vijeća za gradove s prijašnjih 30.000 na 20.000 ljudi.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica smatra da izmjene zakona o kulturnim vijećima trebaju uzeti u obzir i manje gradove.

- Predložili smo da kulturna vijeća moraju imati i gradovi koji imaju 10.000 stanovnika, a ne od 20.000 na gore. Mislim da bismo tako riješili problem istarskih gradova, kazao je Torbica.

Što se sukoba interesa tiče, Torbica tvrdi da ga nije bilo prije izmjene zakona te da ga neće biti ni nakon nje.

Za novi Zakon o kulturnim vijećima Erik Lukšić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti grada Pule (pod čijom je ingerencijom Odsjek za kulturu), navodi da ne donosi nikakvu znatnu promjenu. (D. MANDIĆ/B. VINCEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter