Kulturna strategija Istre kvalitetna i ambiciozna

Vijećnici za suradnju s talijanskim regijama Veneto i Furlanija te austrijskom Koruškom (M. MIJOŠEK)
Vijećnici za suradnju s talijanskim regijama Veneto i Furlanija te austrijskom Koruškom (M. MIJOŠEK)

Vijećnici Županijske skupštine na posljednjoj su sjednici prihvatili Istarsku kulturnu strategiju za razdoblje od 2014. do 2020. godine, čija je osnovna načela u uvodnom predstavljanju županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica ocrtao kao ustrajanje na izgradnji Istre kao regije kulture, uz nastavak pozitivnim iskustvima potkrijepljenih umrežavanja i povezivanja kulturnih institucija i izvaninstitucionalne kulturne produkcije.

U ambicioznom planu izgradnje nove kulturne infrastrukture računa se i na europske resurse, uz kulturnu produkciju važan je i razvoj publike te pozicioniranje u javnosti pa je kao važan cilj istaknuto i povećanje interesa i razumijevanja javnosti za kulturnu baštinu i suvremenu kulturnu produkciju, a zbog izuzetne ugroženosti te djelatnosti posebna pažnja posvetit će se izdavaštvu.

Većina vijećnika je u raspravi podržala strategiju, ocijenivši je vrlo kvalitetnom i ambicioznom, jedino je Marino Roce (HDZ) izrazio dvojbu glede zavičajne nastave, čime se, po njegovu mišljenju, resor kulture nezakonito miješa u resor obrazovanja i zakonsku proceduru usvajanja i primjene nastavnih programa. Njegov stranački kolega Ivica Butorac pojasnio je da HDZ nije, kako je prije zasjedanja Skupštine u medijima bilo isticano, protiv zavičajne nastave, "samo ne može dati podršku nečemu što nam nije predočeno pa bi moglo sadržavati i nešto s čime ne bismo mogli biti suglasni".

Vladimir Torbica objasnio je da se zavičajnoj nastavi pristupa po usvojenom i u školstvu već primjenjivanom načelu projektne nastave te da je sve usklađeno s propisima obrazovnog sustava, što HDZ-ove vijećnike nije pokolebalo da budu suzdržani u glasanju.

Vijećnici su usvojili i odluku o namjeri pristupanja Istarske županije Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju Euroregija bez granica, koju su prije desetak godina osnovale talijanske regije Veneto i Furlanija te austrijska regija Koruška. Ova je euroregija jedna od 150 sličnih oblika međuregionalne i međudržavne suradnje u Europskoj uniji. Istra s njenim članicama i otprije ima tijesnu suradnju, a vlastitim pristupanjem za Istarsku županiju otvaraju se mogućnosti dolaženja do novih europskih potpora za zajedničke projekte.

Iako su zdušno podržali ovu inicijativu i jednoglasno izglasali odluku, neke vijećnike je zbunilo što se u osnivačkim dokumentima navodi pristupna obveza od 300.000 eura, no kako je objasnio županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriano Otočan, ta je obveza bila podijeljena među tri osnivača u vrijeme osnivanja te euroregije, a hoće li postojati pristupna obveza za Istarsku županiju, tek treba vidjeti, no ona u svakom slučaju nije planirana u ovogodišnjem županijskom proračunu.

Prihvaćene su i izmjene, zapravo usklađivanja s u međuvremenu nastalim zakonskim promjenama, osnivačkih akata županijske ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Natura Histrica; zatim odluke o godišnjim školarinama u istarskim srednjim školama i nekoliko odluka o prijenosu prava građenja, također na školske ustanove, a Robi Zgrablić ponovno je imenovan ravnateljem Županijske uprave za ceste. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter