Kulturna represija Grada Pule se nastavlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zabrana javnog okupljanja, odnosno glazbene manifestacije Gortan Bay MMX cin je netolerancije, iskljucivosti i nepotizma pulskog gradonacelnika Borisa Miletica i gradskih vlasti koji unatoc pozivanju na multikulturalizam, kulturu doživljavaju kao strani pojam. Kulturna represija u Gradu Puli nastavlja se.

Rijeci su to Josipa Brakusa, producenta elektronske glazbe, DJ-a i pokretaca spomenute manifestacije cije je održavanje, uz nastupe šestero DJ-ja i producenata bilo predvideno u Gortanovoj uvali 29. svibnja, a izrecene su na konferenciji za medije.

Kao razloge ovakve gradske odluke Brakus navodi "diktat gradonacelnika o zabranjivanju programa rave i techno priredbi", za što je, veli, saznao od djelatnika gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, Patricije Kožljan i Milana Korice.

Upozorava da je odluka o zabrani provedena usprkos cinjenici da Valkane, odnosno Gortanova uvala, pripadaju gradskom popisu lokacija na kojima je moguce javno okupljanje i organizacija manifestacija, i to pismenim, kontradiktornim argumentom da "nije predvideno održavanje manifestacija na spomenutoj lokaciji".

Dodaje da su do gradske odbijenice dobili uredna pisana dopuštenja od PU istarske i Ministarstva mora, dok im je Lucka kapetanija porucila da takvo prosljeduje nakon gradskog dopuštenja.

- Od travnja intenzivno radimo na pripremama i cude nas ovakve neutemeljene odluke koje se donose prema samovoljnom postupanju gradonacelnika. Brzi su i militantni kada je rijec o onome što im ne odgovora. To je sotoniziranje manifestacija elektronske glazbe, ukidanje prava na mirno javno okupljanje koje nam zakonom pripada, oštro je komentirao Brakus.

Upozorio je da im nije ponudena zamjenska lokacija za manifestaciju, no i da, izuzev lokaliteta, drugo nisu tražili od Grada.

- Nije nam cilj izazivati sukobe, vec upozoriti na potrebu promocije i prezentacije suvremene elektronske glazbe i produkcije u ovom gradu, naglasio je i dodao da ce unatoc nametanju "apsolutne kontrole vlasti nad kulturnim manifestacijama u Gradu Puli, nastaviti promicati glazbu koja ima zasluženo važno mjesto na svjetskog glazbenoj sceni".

Istaknuo je i vrijednost te potrebu afirmacije i poticaja lokalnih DJ-ja i producenata koji su se svojom glazbom dokazali u medunarodnim kulturnim prostorima.

Spomenuo je i neprimjereno insistiranje na povezivanju elektronske glazbe s konzumacijom droga, što u slucaju Pule, smatra, upucuje upravo na suprotno. - U ovom je gradu, usprkos tomu da takvih dogadaja nema, droge i kriminala sve više, a zanimljivo je da se najcešci okršaji i obracuni dešavaju upravo u ambijentima gdje se izvodi i pušta narodnjacka glazba. Zbog toga nitko ne zabranjuje njihova okupljanja, zakljucio je Brakus. (N. HAUSER)

Nacelnik Prhat: Zahtjev nam je predan prekasno
- Ne može se zahtjev za održavanje manifestacije, na kojoj se ocekuje i više tisuca posjetitelja, predati dva dana uoci dogadaja. Naime, Brakus je s tim zahtjevom došao u nadležni gradski odjel u srijedu pred sam kraj radnog vremena, oko 15 sati, samo nacelno spominjuci da ima suglasnost policije i Lucke kapetanije, jer je dio manifestacije trebao biti održan na plaži.
Takva manifestacija traži, uz suglasnost policije, i drugaciju regulaciju prometa na Lungomareu, a prema Zakonu o javnom okupljanju, u slucaju potrebe zatvaranja prometnice, skup se mora prijaviti i do mjesec dana ranije. Dakle, kljucni je razlog što smo odlucili ne dati suglasnost za održavanje ove manifestacije - njezina priprema; procijenili smo da nisu zadovoljeni svi sigurnosni uvjeti za njezino održavanje, ali smo otvoreni za nastavak razgovora da se dogovorimo kako to organizirati.
Nema govora ni o kakvoj zabrani manifestacija elektronske glazbe u Puli, kaže Damir Prhat, gradski procelnik za komunalni sustav i imovinu.


Podijeli: Facebook Twiter