Kulturi 400 tisuca kuna manje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program javnih potreba u kulturi za 2009. u ponedjeljak je odlukom županijskih vijecnika s 4,1 milijun smanjen na 3,73 milijuna kuna. Smanjenje se odnosi uglavnom na zaštitu spomenicke baštine, a financijski se podržavaju manifestacije. Takoder dolazi do preraspodjele sredstava jer neki projekti nisu realizirani, dok drugi jesu, ali je zbog recesije izostala potpora iz drugih izvora.

Za kulturno i prirodno nasljede se umjesto 700 tisuca planira 330 tisuca kuna. Brišu se stavke kojima je ranije bilo planirano izdvojiti po 90 tisuca za sanaciju pazinskog kaštela, gdje je smješten Etnografski muzej Istre (EMI), i za rekonstrukciju kanalizacije u pulskom kaštelu, gdje je Povijesni muzej Istre. Briše se i 70 tisuca kuna za sanaciju Dvigrada (regija Veneto je u ovoj godini dodijelila 50 tisuca eura) i 50 tisuca za sanaciju ulaznih vrata u Mutvoranu u opcini Marcana.

Za muzeje, knjižnice, znanstvene skupove i obljetnice ostaje 700 tisuca kuna, ali se briše 250 tisuca za novi postav istarske etnografije u EMI-ju. Taj se iznos dodaje pod ostale programe koji su s 40 tisuca narasli na 290 tisuca kuna. To su sredstva za obnovu fresaka u Cirkotima u opcini Grožnjan, obnovu crkve sv. Roka u opcini Pican, rad udruge Krug u opcini Tinjan, tiskanje knjige o Carloti Grizzi u opcini Vižinada, za potporu operi "Casanova" rijeckog HNK-a, za koju je libreto Alfija Kabilja nadopunio Drago Orlic, za tiskanje knjige o Boži Milanovicu u dogovoru s Porecko-pulskom biskupijom, izložbu o Istri u Padovi, obilježavanje 40 godina rada Vesne Girardi Jurkic, gostovanje Povijesnog muzeja Istre u Vojvodini i za Mediteranski plesni centar u Savicenti.

Kod kulturnih programa medunarodne i meduregionalne suradnje za Dane Istre u Vojvodini i Dane Vojvodine u Istri se umjesto sto tisuca planira 118 tisuca, dok se briše 50 tisuca za Dane Istre u Sarajevu te ostali programi s 50 tisuca rastu na 82 tisuce kuna. Kod novih medijskih kultura deset tisuca kuna koliko se ukida za Bravarija art remont - 2. light festival ide u ostale programe, koji ce umjesto 30 tisuca iznositi 40 tisuca kuna.

U stavci "kulturni programi - ostalo" se 2,8 milijuna smanjuje na 2,67 milijuna kuna. Prepolovljena je stavka za Zimu u Istri s 200 na sto tisuca. Sto tisuca kuna se preusmjerava od programa "Humaniora d.o.o. - statuti istarskih gradova" opcini Svetvincenat za obnovu zgrade za potrebe Mediteranskog plesnog centra. Za restauraciju pavlinskog samostana u Svetom Petru u Šumi se sredstva sa sto tisuca smanjuju na 70 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter