Kultura u Pazinu ostala kratkih rukava

Muzej Grada Pazina smješten u Kaštelu ostao bez 79,8 tisuća kuna za programsku djelatnost (M. RIMANIĆ)
Muzej Grada Pazina smješten u Kaštelu ostao bez 79,8 tisuća kuna za programsku djelatnost (M. RIMANIĆ)

Pazinski je proračun na nedavnoj sjednici gradskog vijeća povećan za 1,25 milijuna kuna i sad iznosi 96,4 milijuna kuna. Do povećanja je došlo zbog većeg ostvarenja prihoda od poreza na dohodak te komunalnih doprinosa i naknada u prvom kvartalu ove godine. Prema aktima o izvršenju proračuna koji su se potom našli pred vijećnicima novi, izmijenjeni, Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture je s 14,08 milijuna kuna povećan na 14,50 milijuna kuna. Izmjenama ovog programa najviše je novca, kao i u prvom prijedlogu, namijenjeno nerazvrstanim cestama i to u iznosu od 10,53 milijuna kuna. Sredstva za javnu rasvjetu povećana su s 575 na 735 tisuća kuna. Rekonstrukciji groblja prvotno je bilo namijenjeno 2,52 milijuna kuna, a sad je ovaj iznos povećan na 2,68 milijuna kuna.

Novi, izmijenjeni Program javnih potreba Grada Pazina u području odgoja i obrazovanja, sad je povećan za 593,85 tisuća kuna, iznosi 29,35 milijuna kuna. Povećanja u pazinskom programu potreba u odgoju i obrazovanju odnose se uglavnom na financiranje općih poslova škole iz 2015. godine, zatim na program stvaralaštva, natjecanja i školsko Kulturno umjetničko društvo "Proljeće", te za odmaralište u Špadićima. Istodobno je za 108 tisuća kuna smanjen program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju, a od toga 99 tisuća kuna namijenjenih za kreditno zaduženje za proširenje i rekonstrukciju "gornje" zgrade vrtića u Pazinu.

Pazinska se kultura u prvom rebalansu gradskog proračuna nije dobro provela, jer joj je prvotni proračun smanjen za 212,88 tisuća kuna i sad iznosi 8,60 milijuna kuna. Za 50 tisuća kuna umanjena su sredstva za sanaciju zvonika župne crkve Sv. Nikole u Pazinu, za 30 tisuća kuna umanjena su sredstva za Turnić u Lindaru, a za 150 tisuća kuna, zbog izostanka sufinanciranja iz županijskog proračuna, smanjena su sredstva za sanaciju kuće Rapicio. Pučko otvoreno učilište u Pazinu ostalo je bez 47,6 tisuća kuna za kulturnu djelatnost, 17,5 tisuća kuna za izdavačku djelatnost i 4,2 tisuće kuna za obrazovnu djelatnost. Dok su Pučkom otvorenom učilištu sredstva za opće poslove povećana za 1.087 kuna, za iste je poslove Gradskoj knjižnici proračun uvećan za 24,6 tisuća kuna, a za programe joj je proračun uvećan za 31 tisuću kuna i to temeljem odobrenja sufinanciranja prijavljenih projekata na natječaje različitih izvora financiranja.

Muzeju Grada Pazina sredstva za redovnu djelatnost uvećana su za 69,2 tisuće kuna, ali su im sredstva za programsku djelatnost umanjena za 79,8 tisuća kuna tako su ukupna sredstva smanjena za 10,6 tisuća kuna i sada iznose 816,72 tisuća kuna. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter