Kultura u funkciji ekonomskog razvitka Pazinštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako kulturna baština može pridonijeti ekonomskom razvoju bila je tema radnog sastanka partnera projekta "Archeo.S", koji je protekla dva dana održan u Pazinu. Tim su povodom Lino Manosperta, u ime Teatra Publice Pugliese iz Barija, kao vodeci partner u projektu, i Boris Demark, procelnik pazinskog Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti, održali konferenciju za novinare na kojoj su predstavili projekt.

Uvodno je Ranka Šepic, pazinska viša strucna suradnica za mjesnu samoupravu, udruge i mlade, pojasnila da je projektom obuhvacen pazinski Kaštel, koji predstavlja vrijedan spomenik kulturne baštine, a zahvaljujuci projektu obogatit ce se kulturnim sadržajima poput kazališnih predstava i koncerata. Nakon što je upoznao Pazin i Pazinštinu Manospertu su, kaže, iznenadila prirodna i kulturna bogatstva grada i njegova podrucja. Naglasio je da je aktualno središte projekta Kaštel, ali krajni je cilj projekta doprinos ekonomskom razvoju podrucja na kojem se spomenik nalazi.

Naime, uz Pazin i Bari, u ovaj su projekt jadranske prekogranicne suradnje ukljuceni Teatro Stabile delle Marche iz Ancone te gradovi Fier iz Albanije i Igoumenitsa iz Grcke. Cilj projekta je dodatno vrednovati arheološki lokalitet, zapravo objekt koji uživa status kulturnog dobra na podrucju partnera u projektu i to stvaranjem medunarodne mreže kulturnih dobara, umjetnickih sezona ili festivala na lokalitetima partnera.

Na novinarsko pitanje na koji ce nacin "Archeo.S" povezati kulturu i ekonomiju Manosperta je odgovorio da projekt obuhvaca i model destinacije, dakle odredenog podrucja, prema kojem se u sklopu kulturnih produkcija, na kojima se u pravilu okuplja veci broj ljudi, promovira i lokalna ekonomija. To u slucaju Pazina mogu biti proizvodi od mesa istarskoga goveda, zatim vino, maslinovo ulje ili tomu slicno. Buduci da ce se programi održavati u više regija, Demark u tome vidi dobru priliku za promociju Pazina te njegovih ekonomskih i turistickih potencijala izvan naših granica.

- Ukupni proracun "Archea.S" je tri milijuna eura, od cega je za projekte u gradu Pazinu potrebno 300 tisuca eura, a od toga je 255 tisuca eura osigurano iz proracuna Europske unije, dok je ostatak od 45 tisuca eura dužan osigurati Grad Pazin, pojasnio je Manosperta. Najavio je i širenje projekta na druge regije istocnog Jadrana, poglavito Dalmaciju, dodajuci da je Istra, za razliku od drugih podrucja u okruženju, u povoljnijem položaju jer ima razradenu kulturnu strategiju i plan upravljanja kulturnim dobrima. Važnost projekta je, prema njemu, u tome što, osim afirmacije kulturnih dobara i kulturne produkcije, može potaknuti gospodarski razvitak kraja u kojem se provodi.

Demark naglašava da ce ovaj projekt zasigurno oplemeniti kulturu i kulturne sadržaje u Pazinu, ali i pridonijeti promociji njegovih kulturnih dobara. Vjeruje da ce projekt, za koji ocekuje potporu Županije i lokalnog gospodarstva, pridonijeti i bržem razvitku odredenih gospodarskih aktivnosti na Pazinštini. U tijeku su radovi i arheološka istraživanja u Kaštelu, koji svakim danom otkrivaju nove, dosad nepoznate detalje iz pazinske prošlosti, a zahvaljujuci njima vec je izmijenjena uvriježena slika o prošlosti grada. (Mirjan RIMANIC)

Oprema vrijedna 40 tisuca eura ostaje Pazinu

Na sastanku su izabrani organizatori umjetnickih sezona i produkcija koje ce gostovati u gradovima partnerima. Ugovorene su usluge prevodenja i službenog snimanja projektnih aktivnosti, a u planu je oprema za kazališne produkcije vrijedna oko 40 tisuca eura (pozornica, razglas, rasvjeta i ostala tehnicka oprema) koja ce trajno ostati u vlasništvu grada Pazina. Projektom su predvidena i sredstva za promociju i medijsko pracenje svih dogadaja vezanih u projekt, kojima se u Kaštel želi dovesti cim veci broj posjetitelja i aktivnih sudionika umjetnickih dogadanja.


Podijeli: Facebook Twiter