Kultura pušenja - od tabua do tabua

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kultura pušenja - od tabua do tabua" ime je atraktivne, ali i provokativne izložbe koja će se od 7. listopada do 11. studenoga moći razgledati u zagrebačkoj Gliptoteci.

Ova multimedijalna izložba, koja će svojim kreativnim postavom zasigurno privući pozornost ne samo domaće, već i međunarodne javnosti, na jednom mjestu će "progovoriti" o fenomenu pušenja i svim utjecajima te neodoljive, a kontroverzne navike na kulturu, umjetnost, dizajn, industriju i uopće našu svakodnevicu. Izložba je fokusirana na Hrvatsku i donekle susjednu Bosnu i Hercegovinu, čije su duhanske industrije stasale u okviru Austrijskog duhanskog državnog monopola u 19. stoljeću, ali istodobno prati europske trendove vezane uz ovaj fenomen, budući da naši prostori predstavljaju neraskidivi dio duhanske europske tradicije.

Vremenski pokriva razdoblje od 1848., kad je car Franjo Josip I. dopustio pušenje u javnosti na području Monarhije, odnosno od 1872. kad je utemeljena Tvornica duhana Rovinj, jedina preostala tvornica duhana s kontinuitetom proizvodnje u Hrvatskoj.

Izložba donosi artefakte iz hrvatskih i europskih muzeja, izvorna vrhunska umjetnička djela, videomaterijale, dizajnerska ostvarenja i industrijske proizvode iz različitih razdoblja duhanske proizvodnje, kampanje zabrane pušenja i slično. Kroz svoje eksponate prati život u Hrvatskoj i Europi, odnosno isprepletenost duhanskog dima i stila života...

Izložbu je postavio tim vodećih hrvatskih stručnjaka s različitih kreativnih područja koje predvodi tandem Igor Zidić i Feđa Vukić, a prati je katalog u kojem o različitim aspektima fenomena pušenja pišu Igor Zidić, Feđa Vukić, Božo Skoko, Inoslav Bešker, Arijana Kralj, Predrag Grubić i pokojni Krešimir Džeba. (S. SABOVLJEV/NL)


Podijeli: Facebook Twiter