Kultura, poljoprivreda, turizam i poduzetništvo su temeljne odrednice razvoja


Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, uz ostale sadržaje, obilježen je Dan grada Buja koji se slavi na blagdan Male Gospe. Obilježavanje Dana grada na taj blagdan povezano je sa dugom tradicijom, jer je poznato da je početkom 20. stoljeća Buje bilo hodočasničko mjesto, a tog dana održavan je i veliki gospodarski sajam sa raznim drugim sadržajima koji su privlačili brojne goste sa svih strana. Svečanu sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Rino Duniš, pozdravljajući vijećnike, te brojne goste, predstavnike istarskih gradova i općina, slovenskih bratimljenih gradova, a posebno je pozdravio dosadašnjeg bujskog župnika don Mladena Milohanića koji je više od 30 godina vodio župe Buje i Triban.

Cilj je Buje učiniti boljim mjestom

- Buje je povijesno središte s dugom tradicijom i nalazi se na strateškoj poziciji ulaza u Istru. Imamo sposobne gospodarstvenike, vrhunske vinare, maslinare, ugostitelje, imamo lijep i velik teritorij, bogati smo spomenicima kulture i nema nikakvih prepreka kako ne bismo ubrzali gospodarski i svekoliki razvoj i ubrzo dostigli gradove u okruženju, poručio je Duniš na početku sjednice. Od gostiju, Dan grada posebno su čestitali potpredsjednik hrvatskog Sabora Furio Radin, pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić, te zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko.U svom obraćanju vijećnicima, brojnim gostima i građanima, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin se nije želio osvrtati unatrag, već je govorio u budućnosti i aktivnostima koje će gradska uprava s njim na čelu poduzimati u cilju bržeg ukupnog razvoja cijelog područja Buja.

- Nalazimo se pred razdobljem u kojemu će do izražaja doći nastojanje gradske uprave da svojim projektnim aktivnostima i infrastrukturnim rješenjima pridonese razvoju gospodarskih i poduzetničkih aktivnosti, te otvaranju novih radnih mjesta. Posebno me veseli što smo se homogenizirali u jednom cilju, pokrenuti naš grad. Na tom je putu iznimno važno da prestanemo s podjelama, moramo zajedničkim snagama ustrajno raditi kako bismo iznašli rješenja za poboljšanje života naših građana koji to apsolutno zaslužuju. Čvrsto vjerujem da grad u kojem živimo ima ogromne potencijale koje želimo u potpunosti iskoristiti. Imamo sve potrebne resurse da budemo jedan od najuspješnijih gradova u Istri i na tom ću tragu biti otvoren za sve ideje i prijedloge koji imaju za cilj grad Buje učiniti boljim mjestom, napomenuo je na početku izlaganja Vižintin, navodeći u nastavku buduće aktivnosti i projekte na kojima se temelji razvoj grada i cijelog područja.

Nastavak razvoja turističke ponude

Prije svega, Vižintin je naglasio važnost poljoprivrede, zahvaljujući vinarima i maslinarima na uloženom trudu i promociji područja, na čijim će se aktivnostima bazirati razvoj gastronomije, trgovine i promocije autohtonih proizvoda, sa željom da bujsko područje postane mjesto izvrsnih gastronomskih destinacija. Na takve aktivnosti nastavlja se i razvoj turističke ponude, a posebno će mjesto u tim nastojanjima imati starogradska jezgra i središnji trg u tom dijelu grada. Želi se poticati i sportski turizam, cikloturizam posebno.

- Rast i razvoj našeg grada moramo temeljiti na razvoju i promociji kulture, poljoprivrede i turizma, te malog i srednjeg poduzetništva. Kulturu vidim kao razvojni prioritet grada Buje. Kulturna baština Buja je izuzetno značajna i bogata, naše kulturne znamenitosti treba valorizirati i predstaviti svijetu. U tom cilju ćemo raditi na projektu muzeja proizvodnje maslinovog ulja, tu je sanacija kaštela u Momjanu, a započeli smo i s projektom digitalnog muzeja Digitron kako bismo svijetu pokazali da je ovdje proizveden prvi elektronički džepni kalkulator u Europi, dodao je Vižintin navodeći i niz drugih poslova u društvenim djelatnostima, komunalnom sektoru i drugim područjima. Zahvalio se svima na dosadašnjim aktivnostima, pozivajući sve na još uspješniju suradnju.

Dobitnici gradskih godišnjih priznanja

Medalju Grada Buje za ovu godinu dobio je poznati bujski stomatolog Egidio Paljuk koji je svoju stručnost, zalaganje i izuzetan odnos prema pacijentima prenio i na svoje dvije kćeri koje rade s njim. Priznanje je dobio za dugogodišnji rad na području dentalne medicine. Medalja Grada dodijeljena je i Goranu Rašiću, predsjedniku DVD Buje, za volonterski rad i zalaganje u radu DVD-a, te za profesionalni odnos kojega iskazuje kod obavljanje svoje specifične uslužne djelatnosti. Isto priznanje dobila je i tek umirovljena učiteljica Silvana Čulina za dugogodišnji pedagoški rad, zanje i radne navike koje je godinama prenosi na mlade naraštaje, kao i za humanitarni radi i pjesničko stvaralaštvo.

Plaketu Grada Buje dobilo je poduzeće Istra color za deset godina uspješnog poslovanja, te uljara Agro-millo Valtera Smilovića za 20 godina prerade maslina i odlične rezultate na podizanju kvalitete maslinovog ulja. Plaketu je dobio i Mjesni odbor Krasica za 20 godina uspješnog djelovanja i organiziranje manifestacije Oleum olivarum. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter