Kultura kao sredstvo spajanja i spašavanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Primarni zadatak židovske kulturne scene Bejahad (što na hebrejskom znaci "zajedno") je jacanje židovskog kulturnog identiteta na prostoru bivše Jugoslavije, povezivanje Židova sa svim njihovim prijateljima, doprinos hrvatskoj i europskoj kulturi i pokušaj spašavanja Židova od nestanka, istaknuo je dr. Vladimir Šalamon, utemeljitelj i direktor te manifestacije, u srijedu navecer u Novinarskom domu na prezentaciji ovogodišnjeg programa.

Na iducem Bejahadu, ciji je pokrovitelj Ministarstvo kulture, a prema najavama otvara ga ministrica vanjskih poslova i europskih integracija prof. dr. Vesna Pusic, manifestacija prema židovskoj tradiciji ulazi u zrelo doba pod nazivom Bar Mitzvah Bejahad. Gala vecer otvaranja završava koncertom proslavljene celistice Ane Rucner. Židovi žele biti ''narod koji povezuje'', posebno na Mediteranu i u srednjoj, odnosno jugoistocnoj Europi i poruciti ono što, prema mišljenju dr. Šalamona, Židove okuplja u ovom projektu, a to je svijest ili spoznaja da bez kulture nema zajedništva i obrnuto.

Prvi put Bejahad ce se, nakon osnutka 1999. na otoku Murteru, pa prelaska na otoke Brac (Supetar) i Hvar (grad Hvar) te posljednjih pet izdanja u opatijskom Hotelu Adriatic, održati u Hotelu Park Plaza Histria, odnosno u hotelskom kompleksu Punta Verudela, a cak sedam projekata iz programa ulazi u ponudu ovogodišnjeg pulskog ljeta. Ovogodišnji program Bejahada predstavili su, pored dr. Šalamona, izvršna urednica casopisa Bejahad Blaženka Vrdoljak-Šalamon te voditelji Bejahada mladih Maja Samokovlija i Ante Jericevic.

Prvi radni dan manifestacije, koja je u svim svojim tockama za goste uvijek besplatna i otvorenog tipa, bit ce posvecen vec uhodanoj temi ''Kulturom do zajedništva'' i tu treba istaknuti predstavljanje opusa književnice Daše Drndic, prikazivanje kazališne predstave ''Guslac na krovu'' u izvedbi šticenika SOS djecjeg sela Lekenik (gdje je legendarni film i snimljen), predavanje americkog rabina Andrewa Backera o suvremenom antisemitizmu, zatim možda najvažnije tocke cijelog programa, predstavljanje knjige sociologa s americkom adresom Dušana Bjelica ''Normalizacija Balkana'', o zloupotrebi psihoanalize u postjugoslavenskim ratovima te izložbe slikara Oskara Hermana i Tonija Franovica u Muzeju suvremenosti Istre. Vecer završava koncertom sevdaha Amire Medunjanin.

Slijede dva dana u kojima se prikazuju projekti Židova s prostora bivše Jugoslavije te izuzetni koncerti mlade ruske violinistice Alene Baeve, koja svira na Stradivariusu, i Radojke Šverko koja ce izvesti pjesme Alfija Kabilja, zatim dan posvecen Izraelu s vrlo zanimljivim tockama iz kojih izdvajamo gostovanje Dana Reisingera koji dolazi iz Tel Aviva, jednog od najvecih industrijskih dizajnera svijeta, pa izlet na NP Brijuni, te završni koncert iznimnog benda Timne Brauer, iz Beca, koji je vec u Opatiji prije nekoliko godina pokazao da je Bejahad mjesto kulturne izvrsnosti, dobre zabave i zajedništva.


Podijeli: Facebook Twiter