Kultura je most koji spaja ljude

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Komunalnoj palači gradonačelnik Boris Miletić primio je danas svestranu umjetnicu, multijezičnu kantautoricu i glumicu Elis Lovrić koja je nedavno izdala CD pod nazivom "Merika", a koja osim 11 pjesama na labinjonskom izričaju sadrži i pjesmu "Kanat od mora" na brazilskom portugalskom jeziku. Također, ova svestrana i neumorna umjetnica izdala je i knjigu pod nazivom "Kanat od mora/O canto do mar", a riječ je o prvoj dvojezičnoj labinjonsko-portugalskoj knjizi ikad izdanih u svijetu.

Kako je autorica pojasnila, CD i knjiga premijerno su predstavljeni u Sao Paulu u Brazilu u suradnji s MAC Media producentice Katije Gavranich Camargo koja u Brazilu njeguje našu kulturu i tradiciju.

- Osim koncerata održali smo i glazbene radionice i radionice našeg jezika i dijalekta, a posebnu važnost imalo je i moje predavanje u prestižnom centru SESC gdje sam predstavila Hrvatsku, Istru, Labin i Pulu te naučila brazilce da pjevaju 'Kanat od mora' na labinjonskom, kazala je Lovrić i napomenula da je knjiga nastala iz potrebe da se Brazilcima na turneji približe labinjonski tekstovi, pretvorila se u pionir-knjigu, jedinstveni primjerak ovakve vrste, koji promovira zavičajnost, kulturu i umjetnost Istre u cijelom svijetu, a trenutno se knjiga prevodi na još pet jezika.

- Kultura je most koji spaja i povezuje ljude diljem svijeta i ova je knjiga najbolji dokaz tome. Zbilja mi je drago da se naša istarska tradicija, običaj i jezik putem glazbe uspjela prenijeti sve do Južne Amerike, kazao je gradonačelnik Boris Miletić te umjetnici zaželio još mnogo poslovnih i životnih uspjeha.

Nakon Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i prestižne Accademia d'Arte Drammatica Silvio D'Amico u Rimu, Elsi Lovrić profesionalno se bavi glumom i glazbom kod nas i u inozemstvu. Pjeva na labinskoj cakavici čime je približila ovaj izniman govor slušateljima širom Hrvatske i izvan naših granica. Nakon Božićnog koncerta u Labinu, 31. siječnja, iduće godine u Zagrebu priprema veliki koncert na kojemu će promovirati najnoviji CD Merike. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter