Kultura Istarske županije je kao mozaik s puno boja

Festival su najavili Vladimir Torbica, Giuseppina Rajko i Valerio Drandić (Dejan ŠTIFANIĆ)
Festival su najavili Vladimir Torbica, Giuseppina Rajko i Valerio Drandić (Dejan ŠTIFANIĆ)

Treći festival multikulturalnosti održat će se u nedjelju na Forumu od 17 sati, a na njemu će nastupiti 12 udruga koje predstavljaju manjinske nacionalne zajednice koje djeluju u Puli i Istri, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u sjedištu Istarske županije.

Festival će se održati u povodu obilježavanja Dana Europe a otvorit će ga Istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i zamjenica župana Giuseppina Rajko. Ona je na presici kazala da nakon što je dvije godine ovaj glazbeno-folklorni festival održan prvo u Domu hrvatskih branitelja a onda i u Istarskom narodnom kazalištu, Forum je odabran kao veliki prostor na kojem može prisustvovati puno ljudi, a bit će plesa, pjevanja…  Nastupit će 12 udruga i to Društvo perojskih Crnogoraca "Peroj 1657", Zajednica Albanaca Istarske županije, Zajednica Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Istarske županije, Mađarsko kulturno društvo "Moricz Zsigmond", Zajednica Srba Istre, Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske - Udruga za Istru Pula, Klub Srba Istarske županije, Makedonsko kulturno društvo "Sv. Kiril i Metodij", Slovensko kulturno društvo Istra, Udruga Roma Istre i predškolska ustanova dječji vrtić "Vesela kuća – Asando Cher". Kako kaže dožupanica, cijela manifestacija priprema se s puno entuzijazma, a novost je i da će se prateća izložba održati na jesen.

- Kultura Istarske županije se često uspoređuje s mozaikom s puno boja. Smatramo da je naša odgovornost da pokažemo to bogatstvo koje postoji pa smo odlučili ići na Forum gdje su se godinama smjenjivale vlasti. Istra je primjer, i to ne samo u Hrvatskoj, kako je moguće na jednom prostoru živjeti kvalitetno, kazao je pročelnik Odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.

Valerio Drandić, načelnik Županijske uprave Istarske županije, naglasio je da je manifestacija iznimno dobro prihvaćena od strane manjina, a udruge su odabrale najbolje što žele prikazati u dvosatnom programu. Ako se nedjeljna manifestacija na Forumu pokaže uspješnom, festival će se ubuduće organizirati na otvorenom. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter