Kultni talijanski hardcore bend u Puli

Upset Noise, hard core bend iz Trsta
Upset Noise, hard core bend iz Trsta

Jedan od najpoznatijih bendova talijanske hardcore punk scene, Upset Noise, nastupit će za dva i pol tjedna, 11. lipnja, u pulskom klubu Monteparadiso u Rojcu, uz podršku kragujevačkog hardcore punk sastava Dishumanity.

Dok su ljudi masovno iz tadašnje Jugoslavije odlazili u Trst po kavu, jeans, wc papir i prašak za pranje rublja, 1983. godine u tom istom gradu nastaju Upset Noise. Prvo njihovo pojavljivanje na vinilu bilo je 1984. split EP-u s Warfare?, u vlastitom izdanju pod naslovom "Vi odio". U tom razdoblju u bendu sviraju Fabrizio Fiegl na bubnjevima, Giorgio Macoratti na basu, Fausto Franza na gitari i Sandro Zarotti na vokalu.

Godinu dana kasnije objavljuju "Disperazione nevrotica", drugi EP u vlastitom izdanju kojim su se lansirali na širu tadašnju europsku hardcore punk scenu. Nakon jako pozitivne recenzije EP-a u fanzinu 'Maximumrock'n'roll', bend postaje poznat i u SAD-u. Potom u nešto izmijenjenoj postavi objavljuju svoj prvi LP "Nothing More To Be Said" za belgijsku izdavačku kuću Hageland Records. Omot i logo benda napravio je R.K. Sloane , umjetnik poznat po dizajnu loga benda Guns and Roses i sastava The Accüsed.

S novim članovima bend glazbeno se više usmjerava prema crossover/hardcore/metal izričaju, uz zadržavanje hardcore punk stava. Tih godina sviraju po cijeloj Europi na kojima dijele binu s legendama poput D.R.I., Holy Terror, Social Unrest, Attitude, Accused... Izdaju 1989. EP "Growin Pain", a vodeća pjesma na tom više thrash metal EP-u, "Growing Pains", toliko se sviđala berlinskim kolegama Jingo de Lunch da su obradu stavili na svoj album "Underdog" iz 1990. godine.

Tri godine kasnije Upset Noise objavljuju album "Come To Daddy", a nakon promotivne europske turneje pjevač Lucio Drusian napušta band radi ozbiljnih zdravstvenih problema, zbog čega bend 1995. prestaje s radom. Ipak, u siječnju prošle godine stara ekipa iz Upset Noise nalazi se u prostoriji za probe u Udinama. Lucio Drusian, boljega zdravlja, vraća se na vokal, Fausto Franza je na gitari, Stefano Bonanni i dalje je na bubnjevima, novi je član  Yure Donati na basu. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter