Kultni riječki klub Palach zatvoren od studenog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četrdeset peta godišnjica najpoznatijeg riječkog kluba protekla je prilično tiho. Kako i ne bi, kad u studenom prošle godine, 45 godina nakon studentskog "neprijateljskog preuzimanja" prostora u Kružnoj ulici, Palach nije bio ni blizu ostvarivanja svoje pune funkcionalnosti.

Dotad je bilo prošlo tek dva mjeseca od objave pobjednika natječaja za upravljanje i korištenje prostora Palacha, Filodrammatice i Marganova, natječaja koji je ujedno značio i radikalnu promjenu modela funkcioniranja, pa nije bilo ni realno očekivati da će klub u potpunosti proraditi. No, i od godišnjice su prošla dva mjeseca, a upućeniji ne vjeruju da su procjene Odjela za kulturu, po kojima bi Palach mogao proraditi u ožujku ili travnju, realne, već da bi klub svoja vrata mogao otvoriti tek nakon ljeta.

Cijeloj priči kumovao je komplicirani model upravljanja. Pobjednici natječaja bili su Savez udruga Molekula i novoosnovani Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci. I ta bi suradnja bila dovoljno komplicirana, jer uključuje desetak udruga i potpuno novi SKC, no dodatno ju je zakomplicirala ideja riječkog pročelnika Odjela za kulturu Ivana Šarara da se ugostiteljski dio potpuno odvoji od programskog te ponudi u zakup na posebnom natječaju.

Taj bi natječaj trebao biti objavljen u veljači, potvrdio nam je Šarar, a ideja je da novac od zakupa, koji će biti izlicitiran na natječaju, Grad Rijeka vrati u program, Molekuli i SKC-u.

Ovim modelom trebalo bi se izbjeći da program ovisi o dobroj volji komercijalnog zakupca koji uz ugostiteljsku obavlja i programsku djelatnost. No, problem novog modela u Molekuli vide u nedostatnim sredstvima za programsku aktivnost.

Damir Martinović Mrle, koji najčešće nastupa u ime Saveza udruga Molekula, misli da se Grad Rijeka odnosi maćehinski prema Palachu.

- Bojim se da će na kraju Palach biti otvoren kao vrlo neuređen, jedva funkcionalan prostor, bez ikakvih sredstava za program u njemu, a takav nikome ne treba, kaže Mrle te dodaje da je sličan odnos i Grada prema festivalu Harteri, a da su sve to nekomercijalni projekti koji zahtijevaju značajnija javna ulaganja. (D. MANDIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter