Kultni redatelji medu knjigama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filmski redatelji, svjetski poznati scenaristi i glumci predstavit ce se, uz ugledne književnike, ovog prosinca u Puli na 16. sajmu knjige u Istri - Pulskom festivalu knjiga i autora, koji ce se održati od 3. do 12. prosinca na temu "Knjiga i film". Medu gostima iz svijeta filma koji dolaze na ovogodišnji sajam, kultni su redatelji Dušan Makavejev, Želimir Žilnik, Lordan Zafranovic, Goran Markovic, Rajko Grlic, izraelska spisateljica svjetskog glasa Zeruya Shalev, njemacka glumica, scenaristica i redateljica Maria Schrader, bugarski pisac i scenarist Alek Popov… Potvrdila je to ekskluzivno za Glas Istre, koji je i glavni medijski pokrovitelj sajma, Magdalena Vodopija, ravnateljica Sajma knjige u Istri, najavljujuci više od pedeset sajamskih programa koji ce se dogadati u Domu hrvatskih branitelja, Kinu Valli, galeriji Cvajner i knjižari Castropola.



Filmska zvjezdana prašina dotaknut ce gotovo sve programe ovogodišnjeg sajma. S uvaženim gostima, na Dorucku s autorom razgovarat ce sajamski voditelj Vojo Šiljak. Medu njegovim gostima iz filmskog svijeta bit ce pripadnik filmskog modernizma i srpskog crnog vala Dušan Makavejev, autor kontroverznog filma "WR Misterije organizma" iz 1971., u cijem bogatom filmskom opusu su i "Sweet movie", "Covek nije tica", "Ljubavni slucaj službenice PTT-a"… On ce doruckovati u Puli 6. prosinca.

Izdvojimo još i ovogodišnjeg pobjednika Festivala igranog filma u Puli Rajka Grlica koji i otvara Dorucak s autorom u nedjelju 5. prosinca, te redatelja, književnika Puljanima poznatog s filmskog festivala u Areni Dejana Šorka, koji je na Dorucku 11. prosinca. Gost zadnjeg ovosajamskog dorucka bit ce Želimir Žilnik, redatelj ciji su "Rani radovi"(1969.) nagradeni berlinskim Zlatnim medvjedom.



Filma nece nedostajati ni u Sutonu uz knjigu, a tematska je okosnica i novih sajamskih programa. Tako ce, primjerice, vec prvog dana sajma u poslijepodnevnom programu "Zameo ih film" svoj svjetski bestseller "Ljubavni život" predstaviti Zeruya Shalev i Maria Schrader, koja je režirala filmsku verziju ove ljubavne price u kojoj glumi i Rade Šerbedžija. Drugi dan u tom ce sajamskom programu razgovarati festivalsko-filmskim nagradama ovjencani dvojac Rajko Grlic i Ante Tomic. Izdvojimo još i susret pripadnika Praške škole ovoljetnih pulskih gostiju Gorana Markovica i Rajka Grlica te redatelja "Okupacije u 26 slika" (1978.), "Pada Italije" (1981.), "Vecernjih zvona" (1986.)…Lordana Zafranovica, koji ce u nedjelju 5. prosinca u Cvajneru razgovarati o temi "Praška škola ne postoji". Na istom mjestu 7. prosinca u 20 sati u programu "Filmske (op)sesije: metamorfoze znanstvene fantastike na filmu" sudjelovat ce Darko Suvin, autor "Metamorfoza znanstvene fantastike", Aleksandar Becanovic, teoreticar filma iz Crne Gore i Tomislav Šakic.



Filmski je i program "Americka noc", a medu gostima su Bogdan Diklic, Lordan Zafranovic, Maria Schrader i Branko Baletic. U cast tragicno preminulom prijatelju i suradniku Sajma Andiju Šipeticu ove ce se godine održati Andijev program: Postscriptum, u kojem ce se predstavljati autori filmske glazbe. Prvi gost je veliki Arsen Dedic koji dolazi u knjižaru Castropola 7. prosinca. Potvrden je i nastup Vlade Kreslina 8. prosinca te Tamare Obrovac 9. prosinca, a ocekuje se i Livio Morosin.



Knjigu i film cvrsto ce povezati naš Drago Orlic koji ce u sajamskoj završnici, 12. prosinca, predstaviti svoju knjigu "Ispovijest jednog kinoamatera". U programe sajma utkana je i suradnja s Motovun Film Festivalom, kao i Hrvatskim filmskim savezom. Imena voditelja programa poput Dijane Nenadic i Bruna Kragica, kao i filmski naslovi, medu kojima su nagradivani kratki filmovi Gorana Vojnovica, koji u rodni grad svoje majke dolazi i s knjigom "Cefuri raus", garantiraju da ce filmoljupci ove zime, uz ljubitelje književnosti, na sajmu doci na svoje.


Podijeli: Facebook Twiter