Kultni poljubac usred prosvjeda protiv gej brakova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova francuska vlada najavila je da će do kraja godine provesti jedno od svojih predizbornih obećanja - ozakonjenje istospolnih brakova. Zakonska promjena, koja bi se brzo trebala naći na rasporedu parlamenta, izazvala je dosad niz odobravanja (iz redova liberalne javnosti i udruga za zaštitu ljudskih prava), nedogovorenih pitanja (koja postavljaju LGBT udruge na temu posvajanja djece i medicinski potpomognute oplodnje) te prosvjeda (udruge Alliance Vita koja se protivi prijedlogu).

Udruga, pod vodstvom Christine Boutin, demokršćanske zastupnice koja se proslavila još 1999. mahanjem Biblijom u parlamentu (što je u laičkoj Francuskoj višestruki presedan) prilikom izglasavanja civilnog ugovora među osobama istog ili različitog spola (PACS), organizirala je početkom tjedna niz prosvjeda u gradovima Francuske.

Oni nisu bili organizirani po načelu klasičnih marševa po ulicama i trgovima, već se radilo o "sugestivnim inscenacijama" na temu heteroseksualnih roditelja. Pod parolom "Jedna mama, jedan tata, djeci se ne laže", sudionici su se preoblačili u raznorazne kostime, među ostalim i ptica kojima na svakom krilu piše "mama" ili "tata",uz aktivnu participaciju publike.

Ti naivni igrokazi zapravo i nisu toliko zabrinjavali javnost i medije sve do sitnog "incidenta" u Marseillesu. Naime, dvije su se djevojke, za koje se kasnije ispostavilo da su heteroseksualne orijentacije, zbog solidarnosti i borbe protiv homofobije poljubile pred prosvjednicima, u blizini se našao fotograf, a tema prosvjeda završila je na naslovnicama.

Huffington Post i Le Point odmah su fotografiju proglasili kultnom, dobila je i ime, "Marsejski poljubac", a nije dugo trebalo čekati ni semiološke analize po kojima fotografiju prati snažna dihotomija.

U prvom je planu tako poljubac dviju djevojaka, a u pozadini ljutita i iznenađena lica vremešnih prosvjednika. Ili, naspram slobodne želje u prvom planu nalaze se tek deklarativne i anakrone političke poruke. Naime, po većini anketa, oko 65 posto Francuza podržava gej brakove.

Sudionici prosvjeda protiv gej brakova napokon su došli do toliko željenog publiciteta. Jedini je problem što je efekt posve suprotan od iščekivanog. (J. T./Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter