Kultni Wilco vraća se u Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Wilco, jedan od najcjenjenijih bendova alternativne rock i indie scene, pridružuje se popisu izvođača jedanaestog INmusica, javljaju organizatori zagrebačkog festivala.  Jeff Tweedy i ekipa pridružuju se tako već najavljenim izvođačima - Florence + The Machine, PJ Harvey, The Kooks.

Tijekom uspješne karijere koja traje već više od dva desetljeća, grupa Wilco izdala je devet studijskih albuma prodanih u gotovo dva milijuna primjeraka. Brojnim priznanjima, 2005. godine su, zahvaljujući albumu "A Ghost Is Born", pridodali i dvije Grammy nagrade. Glazbenu kritiku uspjeli su oduševiti već debitantskim albumom "A.M.", a svako iduće izdanje popraćeno je velikim zanimanjem, dok su širu javnost zaintrigirali albumom "Yankee Hotel Foxtrot" iz 2002. godine. Osim po dobrim albumima, poznati su i po nesuglasicama s diskografskim kućama koje su na kraju ipak riješene u njihovu i korist njihovih fanova - Wilco je jedan od prvih bendova koji je ponudio besplatno preuzimanje pjesama putem interneta i to već 2001. godine. Najnoviji album "Star Wars" objavili su prošle godine i to prvo u digitalnom obliku, a nakon što su ga fanovi mjesec dana mogli besplatno preuzeti, izdan je i u CD i vinil obliku. Na američkim top listama uvršten je u top 10 najboljih alternativnih albuma te je nominiran za Grammya u kategoriji za najbolji album alternativne glazbe.

Wilco je lani proslavio 20 godina karijere, a tu su značajnu obljetnicu obilježili s dvije kolekcije - box setom "Alpha Mike Foxtrot" koji sadrži neke od rijetko dostupnih pjesama te kompilacijskim albumom "What’s Your 20?" s odabranim pjesmama s prvih osam studijskih albuma. Wilcov prvi koncert u Hrvatskoj, održan 2012. godine također u organizaciji INmusic festivala, mediji su proglašavali jednim od najboljih koncerata te godine.

INmusic festival bit će održan od 20. do 22. lipnja 2016. godine na Jarunu. (D. BAUK)


Podijeli: Facebook Twiter