Kultna Škaraba crna točka rovinjskih plaža

(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)
(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Što li zbog nestabilnog vremena i ljeta koje nikako da se ustali, što li zbog prisustva zaštitara, prošlogodišnji eldorado za swingere - Punta Križ, ove je sezone i geografski i posjetiteljski na repu događanja.

Gotovo da nema javnih pritužbi na nemoral i seks na otvorenom, koje su lani punile novinske stupce izvješćima ali i atraktivnim i otvorenim fotografijama, iako, dodat će oprezno voditelj gradskog Odsjeka za komunalno i prometno gospodarstvo Elvis Prenc, to sigurno ne znači da se i odustalo od tjelesnih užitaka.

- Ako i kada se dogodi seks na plaži, redari koji uredno dežuraju duž Punte Križ i uvale Kastelan s ciljem da spriječe paljenje vatre na otvorenom, nepropisno parkiranje, odnosno možebitno oštećenje kulturne i prirodne baštine, upozoravaju goste i na nepoćudno ponašanje. Uglavnom, već njihovim prisustvom sve takve aktivnosti prestaju, kaže nam Prenc, dodavši da će se nadzor tog dijela obale obavljati čitave sezone.

Obilazeći taj dio priobalja kojim uglavnom caruju nudisti moramo zaključiti da prostor zaslužuje tek prolaznu ocjenu. U prilog mu idu udaljenost od grada, mogućnost parkiranja uz samu obalu te hridi za sunčanje koje gotovo da izranjaju iz mora; međutim, uređenost okoliša, s naglaskom na nabujalo šipražje, predmet je rasprave.

S druge strane, obalni pojas koji obuhvaća Zlatni rt, koji je također, kao javno dobro pod ingerencijom Grada, primjer je kako stvari mogu funkcionirati k'o urica - od pokošene trave, postavljenih i ispražnjenih koševa za smeće, uređenih putova i staza, zaposlenih i prisutnih spasilaca, pa sve do čistih i uređenih toaleta u koje, zahvaljujući osobama koje vode brigu o urednosti i čistoći, može zaći i najfiniji nos.

Ako je suditi po usklađenim cijenama, čini se da nema ni sukoba među koncesionarima. Najtraženije piće, kava u svim svojim oblicima, na Zlatnom se rtu može popiti po ujednačenim cijenama od 8, 10 ili 16 kuna, pod uvjetom da se traži dupla doza kofeina, dok je cijena osvježavajućih pića 15 odnosno 20 kuna.

Izbor rekvizita za more je bogat, a koliko će što koštati ovisit će o materijalu i poziciji. Tako primjerice, za plastičnu ležaljku na Zlatnom rtu valja izbrojiti 30, a za bambus 100 kuna, odnosno za dvije u paru plus suncobran cijena cjelodnevnog užitka pod suncem iznosit će 200 kuna. Da bi se prošlo jeftinije, treba potegnuti do susjednih Kuva, na kojima se plastična ležaljka iznajmljuje po 25, a drvena, uz koju ide i suncobran, po 50 kuna.

No, između Zlatnog rta i Kuva smjestila se i Škaraba, nekad kultno ljetno mjesto Rovinjaca, gdje je pjevačku karijeru u neka druga vremena počinjao i popularni Đorđe Balašević.

Posljednji se put Škaraba spominjala 1991. godine, kada je još imala bungalove i bila mobilizacijsko mjesto Rovinjaca. Danas je, pak, u vlasništvu Maistre i zasigurno najveća "crna točka" turističkog Rovinja. No, uzme li se u obzir što je ova hotelijerska kuća učinila za ljepši grad, počevši od novog šetališta i uređenja plaža na potezu od ACI-ja do Park šume, valja im samo dati vremena da i ovaj dio Rovinja učine elitnim i oku ugodnim. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter