Kultna haljina na preklop slavi 40. rođendan

Diane Von Fürstenberg u svojoj haljini
Diane Von Fürstenberg u svojoj haljini

Proteklo je ravno 40 godina otkad je Diane von Fustenberg svijetu predstavila svoju haljinu na preklop, legendarni "wrap dress", nakon čega ništa više nije bilo isto i toliko seksipilno u univerzumu ljepote. Obožavana haljina dobila je kultni status, te se u modu vraćala iznova i iznova. Ove godine u orbitu su je lansirali "Američke varalice", a sredinom siječnja jubilarni rođendan proslavila izložbom u May Co. Building u Los Angelesu.

Jer, haljina na preklop nije samo utjecala na modnu industriju, već i na život žena koje su je nosile. U njoj su golicale maštu i osjećale se moćno. Dovoljan je bio jedan potez da se odveže i spuzne i ostavi ženu spremnu za seks. Kad to ne bi bio slučaj, mogla je izgledati čak i čedno. Dok vlasnica ne bi odlučila drukčije. Bilo je dovoljno prebaciti nogu preko noge i manipulirati veličinom proreza koji bi se otvarao. Women power!

Stoga i ne čudi da je ona više od haljine, a šuška se da je ta haljina jedan od elemenata koji su doprinijeli seksualnoj revoluciji. "Skida se za nekoliko sekundi. Pogodna je gotovo svim figurama, ali najbolje pristaje ženama s oblinama", objašnjava dizajnerica koja o haljini ovako veli: "Meni je ova haljina pružila toliko toga, dugujem joj strašno puno. I bogatstvo, ali važnije, osjećaj sigurnosti. Sada njome ohrabrujem i ostale žene da to osjete".

Diani je bilo svega 26 godina kad je ponudila jednu od malih dezeniranih haljina od džerseja koja se poput starinskih "šlafroka" omatala na preklop oko ženina tijela i vezala vrpcom. To je upalilo iznad svih očekivanja i uskoro se proizvodilo čak 25.000 haljina koje bi planule za samo tjedan dana.

"U doba najveće dekadencije, alkohola i droge te njujorškog STUDIA 54 bilo je potrebno imati na sebi odjevni predmet koji se lako skida i oblači. Ostalo je povijest", objašnjava Diane Von Fürstenberg nastanak njene famozne haljine na preklop.

Prve fotografije poznate i multipraktične haljine snimio je Rogert Prigent. Svojom poznatom rečenicom "Feel like a women, wear dress", Diane je na vrlo tendenciozan način promovirala haljinu i utisnula pečat ženstvenosti, kojim će obilježiti povijest mode haljina. Ona je uvjerena da njezina "wrap dress" duguje svoju dugovječnost činjenici da ženama i danas pruža samostalnost i moć. Osobito je to bilo značajno 70-ih godina kad je i sama stjecala svoj stil, novu energiju i osobnost, što su od mode očekivale i žene toga doba. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter