Kultereru 3 i pol godine zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik uprave Hypo-Alpe-Adria banke Wolfgang Kulterer nepravomocno je osuden u cetvrtak na sudu u Klagenfurtu na tri i pol godine zatvora zbog zlouporabe položaja, javljaju u petak austrijski mediji, dodajuci da su na sudenju krivima proglašena cetvorica bivših celnika te austrijske banke.

Kulterer, clan uprave Guenter Striedinger, te odvjetnik banke Gerard Kuchner i njezin porezni savjetnik Hermann Gabriel nepravomocno su osudeni na zatvorske kazne u trajanju od tri i pol do cetiri i pol godine.

Sud smatra da su optuženici krivi zbog odobravanja zajma tvrtkama iz Lihtenštajna, koje su tim novcem kupile udjele u Hypovoj podružnici za leasing. Time su, smatra sud, zlouporabili svoj položaj i prekršili austrijske bankarske zakone.

Banka BayernLB iz Muenchena, koja je kupila Hypo-Alpe-Adria banku, sa zanimanjem je pratila proces u Klagenfurtu, isticu austrijski mediji. U drugom pravnom slucaju koji se vodi u Becu, banka iz Muenchena pokušava vratiti novac koji je platila za preuzimanje austrijske banke.

Kultererovi odvjetnici, kao i odvjetnici drugih optuženika, odmah su najavili žalbe na presude.

Wolfgang Kulterer vec je 2008. osuden na novcanu kaznu u iznosu od 140.000 eura zbog krivotvorenja bilance banke. Svjedok je u procesu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slucaju uzimanja provizije za odobreni kredit Hypo banke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter