Kulterer u iskazu jedva spomenuo Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik uprave austrijske Hypo banke Wolfgang Kulterer jutros je na zagrebackom Županijskom sudu poceo svjedocenje na sudenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu optuženom za ratno profiterstvo zbog primanja provizije nakon što je Hrvatskoj 1995. odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Kulterer je kazao da je inicijativa da se Hrvatskoj odobri kredit došla od tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, nakon cega su pokrenuti pregovori s hrvatskim šefom diplomacije Matom Granicem.

- Mock me osobno nazvao i rekao da postoji mogucnost sklapanja dobrog posla i da mu je važno poduprijeti Hrvatsku i tadašnjeg ministra Granica, kazao je Kulterer dodajuci da je prihvatio prijedlog i radi pregovora otputovao u Zagreb.

Po tvrdnjama ranije ispitanih austrijskih svjedoka, Sanaderu je provizija isplacena za razvoj tržišta u Hrvatskoj, ali i kao uvjet za zakljucenje kredita kojim je Hrvatska, u vrijeme kada je teško dolazila do novca na medunarodnom tržištu, željela kupiti zgrade veleposlanstava u svijetu.

Kulterer je Sanaderovo ime prvi put spomenuo tek nakon sat i 45 minuta svjedocenja. Tvrdi da ga je s njim upoznao Mate Granic u hodniku Ministarstva vanjskih poslova u jesen 1994., a u pregovore se Sanader, koliko se sjeca, ukljucio tek u prosincu.

Osim što prakticki ekskulpira Sanadera i, za razliku od USKOK-a, potpuno marginalizira njegovu ulogu u pregovorima s Hypo bankom, Kulterer je ustvrdio da je kljucna osoba u pregovorima bio Granic.

Medutim, Kulterer se u svom iskazu nije mogao najbolje sjetiti svih detalja pregovora. Uporno je to pravdao protokom vremena jer je od pregovora prošlo 18 godina.

Interesantno je da je posvjedocio da je Hrvatska za pola iznosa kredita od Hypo banke garantirala depozitom odgovarajuceg iznosa nacionalnih deviznih rezervi u toj banci. Kako je ispricao Kulterer, tadašnji guverner HNB-a Pero Jurkovic dao mu je rijec da depozit od 10 milijuna maraka, koji ce iz deviznih rezervi iz drugih banaka u inozemstvu prevesti u Hypo banku, nece micati sve dok MVP ne vrati barem polovicu kredita.

Kultererovo svjedocenje nije završeno buduci da mu je sud zbog obaveza dozvolio prekid. Bit ce nastavljeno u srijedu, a obrana i tužitelji za bivšeg direktora imaju puno pitanja. Posebno se to odnosi na tužitelje jer je Kultererov iskaz u velikoj mjeri drugaciji od onoga što je govorio tijekom ispitivanja u istrazi.

Uz to mu se iskaz kosi i s pricom Mate Granica, koji je tvrdio da je sudjelovao samo na pocetku i pred kraj pregovora. Kulterer ga, pak, trpa u sve sastanke, a iz njih izbacuje Sanadera.

Bivši direktor Hypo Leasinga u Hrvatskoj Drago Vidakovic ranije je posvjedocio da je vidio kako Kulterer 1995. u Klagenfurtu daje omotnicu tadašnjem hrvatskom zamjeniku ministra vanjskih poslova Sanaderu, nakon što je u toj banci cuo da mu se treba isplatiti provizija.

Sanadera, koji sve optužbe od pocetka odbacuje, USKOK tereti da je od austrijske banke dobio proviziju od 3,6 milijuna kuna, zbog cega je optužen i za ratno profiterstvo s obzirom na to da se Hrvatska tada još nalazila u ratnoj opasnosti.

U objedinjenom postupku sudi mu se i za primanje 10 milijuna eura mita od uprave madarskog MOL-a da bi toj naftnoj kompaniji omogucio preuzimanje vecinskih upravljackih prava u Ini.

Šuker: Sva glasanja jednoglasna

Bivši ministar financija Ivan Šuker je na sudenju Ivi Sanaderu za aferu Ina-MOL posvjedocio da je državna vlast pokušavala eliminirati dogovor o preuzimanju plinskog biznisa iz Ine te da je jedini razlog što Hrvatska još ima tu obvezu pat-pozicija s MOL-om.

U vezi pregovora s MOL-om, bivši ministar je ispricao da nije sudjelovao u njima, štoviše, u propalom povjerenstvu umjesto njega sudjelovao je njegov pomocnik Krešimir Dragic, pa je više pricao o samoj odluci da se Ina prepusti MOL-u.

- Ne pamtim da je bilo ijednog glasanja koje nije bilo jednoglasno, opisivao je Šuker nacin na koji je funkcionirala Vlada.

Zašto se onda glasalo?, pitao ga je Turudic.

- Sve je bilo pripremljeno na sjednicama koordinacije i užeg kabineta.

Zašto se onda održavaju sjednice Vlade? Zbog javnosti?

- Zato da se na njima donesu odluke, odgovorio mu je Šuker.


Podijeli: Facebook Twiter