Kulterer pri uhicenju imao 140.000 € gotovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukupna šteta pocinjena u svim aferama vezanim uz Hypo banku zasad iznosi oko 300 milijuna eura. Radi se o službenoj procjeni posebne istražiteljske jedinice za Hypo aferu (SOKO Hypo) koju prenose svi austrijski mediji.

Ovaj broj nije konacan jer istraga još traje te se ocekuje da bi s vremenom mogao još rasti. Tocnije, neki austrijski mediji za spomenutih 300 milijuna eura kažu da je to tek vrh sante leda - njemacki je Bayerische Landesbank izgubio 3,7 milijardi eura otkako je preuzeo Hypo banku, a austrijski su porezni obveznici spašavali korušku banku nacionaliziravši je s 1,6 milijardi eura izdvojenih iz državnog proracuna.

"Ukupno smo dosad obradili više od dvije tisuce poslovnih dogovora i kontakata vezanih uz Hypo banku", rekao je austrijskim medijima Bernhard Gaber iz istražiteljske jedinice Hypo. Pretpostavlja se da je dio novca završio na racunu privatnih zaklada, a ocekuje se i znatnije ukljucivanje njemackih istražitelja i pravosudnih organa u austrijska dogadanja.

Austrijski mediji otkrivaju i da je Wolfgang Kulterer prilikom uhicenja kod sebe imao oko 140 tisuca eura u gotovini. Pozamašni iznos naden je u njegovom stanu na dan uhicenja. Prema nekim pretpostavkama, njime je Kulterer trebao financirati svoj bijeg iz Austrije i zatiranje tragova, odnosno zataškavanje iskaza svjedoka. Trag tog novca navodno vodi i prema nekadašnjem zamjeniku gradonacelnika Klagenfurta Siegbertu Metelku iz austrijske Socijaldemokratske stranke.

Za Kultererovog boravka u pritvoru u austrijskim medijima pojavljuju se oprecne price o njegovoj želji za suradnjom s istražiteljima. I dok jedni govore da je Kulterer navodno spreman suociti se s posljedicama, što bi znacilo da vjerojatno pristaje biti svjedok pokajnik, drugi navode da odbija bilo kakvu suradnju te podsjecaju na cinjenicu da je Kulterer vec jednom dao lažni iskaz.


Podijeli: Facebook Twiter