Kulterer ponovio: Proviziju sam isplatio Laxi, ne Sanaderu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik uprave austrijske Hypo banke Wolfgang Kulterer ustvrdio je u cetvrtak, kao i na prvom pojavljivanju pred hrvatskim sudom, da je proviziju za kredit kojim je Hrvatska 1995. trebala kupiti zgrade veleposlanstava isplatio osobi po imenu Eugen Laxa.

Tužiteljstvo, pak, u optužnici tvrdi da je proviziju za kredit od austrijske banke dobio tadašnji zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivo Sanader, koji je zbog toga optužen za ratno profiterstvo jer je Hrvatska 1995. još bila u ratnoj opasnosti.

Kulterer je odbacio i tvrdnje bivšeg direktora Hypo Leasinga u Hrvatskoj Drage Vidakovica, koji je svjedoceci rekao da je vidio kako Kulterer na jednom parkiralištu u Klegenfurtu Sanaderu predaje žutu kuvertu.

- To zvuci zanimljivo, ali nikako nije moguce, kazao je Kulterer, pojašnjavajuci da se sa Sanaderom nikada nije sastao u Klagenfurtu.

Vidakovica, koji je kasnije bio direktor jedne od podružnica koncerna Hypo, nazvao je ludim gitaristom kojega je upoznao pocetkom 90-ih.

Kulterer tvrdi da mu je Laxa predstavljan kao posrednik s hrvatske strane još u kolovozu 1994., no nije se mogao sjetiti je li ga upoznao u Ministarstvu vanjskih poslova ili u Hrvatskoj narodnoj banci, niti tko mu ga je predstavio.

Da je u posao ukljucen i posrednik Kulterer je, tvrdi, rekao i Sanaderu koji se u dogovaranje kredita ukljucio naknadno. "Sanader je to primio na znanje", rekao je svjedok dodajuci da ne zna je li Sanader prije toga znao za Laxu.

Na primjedbu USKOK-ove tužiteljice da je neobicno da je provizija dogovorena i prije sklopljenog posla te isplacena u gotovini, Kulterer je ustvrdio da je posve prirodno da je posao dogovoren unaprijed.

- To su bile prve godine nakon raspada Jugoslavije i u ovim je krajevima to bila uobicajeno. Svi su željeli gotovinsko placanje, kazao je.

Prisjetio se i da je novac u cetiri navrata osobno predavao Laxi. "Znam da može zvucati neuobicajeno da predsjednik uprave isplacuje proviziju, ali s obzirom na velicinu i važnost tog posla isplatu smo digli na razinu uprave", kazao je bivši šef Hypo banke.

Upitan je li proviziju preuzela ista osoba s kojom se u kolovozu 1994. sastao i dogovorio postotak, Kulterer je kazao da jest, jer mu u suprotnom novac ne bi isplatio.

Tijekom višesatnog svjedocenja Kultereru su predocene i cetiri isplatnice, za koje je i sam ustvrdio da ih je potpisala ista ruka, premda se mnogih drugih detalja, kao ni na prvom svjedocenju pocetkom ožujka, nije mogao sjetiti jer su se dogodili prije više od 15 godina.

No, zapamtio je da je i nakon sklapanja prvog posla s Hrvatskom nastavio suradivati sa Sanaderom, osobito u vrijeme kada je bio premijer. Na tri do cetiri sastanka godišnje uglavnom su, kaže, raspravljali o gospodarskoj i politickoj situaciji te Europskoj uniji.

Sanader, koji od pocetka odbacuje sve optužbe, nekoliko je puta prigovarao na prijevod ovlaštenog sudskog tumaca pa ga je i sudac Ivan Turudic upozorio da ne maše rukama, na što je optuženi odgovorio da je emotivan.

Osim za uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke, USKOK Sanadera u objedinjenom postupku tereti i za primanje 10 milijuna eura mita od madarskog MOL-a kojemu je zauzvrat navodno omogucio preuzimanje upravljackih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini.

O tom je slucaju trebao biti ispitan clan Ininog nadzornog odbora Damir Vandelic, cije je svjedocenje odgodeno za petak.


Podijeli: Facebook Twiter