Kulterer nije došao zbog bolesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik uprave austrijske Hypo banke Wolfgang Kulterer u srijedu se nije pojavio na zagrebackom Županijskom sudu gdje je trebao nastaviti svjedociti na sudenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Clanica sudskog vijeca Ivana Kršul kratko je kazala da Kulterer nije došao zbog bolesti, a neslužbeno se doznaje da je sudu javio kako ima gripu. Sanadera se u ovom procesu tereti za ratno profiterstvo jer je sredinom 90-ih, dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova, od Hypo banke navodno dobio 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je Hrvatska dobila od te austrijske banke u iznos od 140 milijuna šilinga.

Bivši celnik Hypo banke prošlog je tjedna u svjedocenju izjavio da se Sanader tek pred kraj pridružio pregovorima o kreditu te da je provizija isplacena osobi pod imenom Eugen Laxa. Danas je trebao odgovarati na pitanja obrane, suda i Sanadera.
Sanadera se u objedinjenom postupku tereti i da je od direktora MOL-a primio 10 milijuna eura mita da bi Madarima omogucio stjecanje upravljackih prava u Ini iz koje je pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

O tim bi optužbama sutra trebao svjedociti vlasnik Diokija i rijeckog Novog lista Robert Ježic, nekada jedan od najbližih Sanaderovih prijatelja, a danas kljucni svjedok protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a. Ježic je u istrazi posvjedocio da je dio MOL-ovog mita Sanaderu isplacen preko njegovih švicarskih tvrtki, no Sanaderovi odvjetnici u više su navrata isticali da je tereteci bivšeg premijera Ježic želio poboljšati svoj položaj u nizu drugih istraga u kojima ga se tereti za teška kaznena djela.

Ježica se, izmedu ostalog, zajedno sa Sanaderom tereti u aferi "Dioki". Bivšeg premijera USKOK u tom slucaju sumnjici da je zloporabio dužnost i Diokiju omogucio struju po nižoj cijeni, a Upravu HEP-a naveo i da Ježicu isplati zajam od 15 milijuna kuna. Nakon toga Diokiju je, na štetu JANAF-a, pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura, a Ježic ga je zauzvrat navodno nagradio luksuznim BMW-om vrijednim 4,2 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter