Kulterer negira krivnju za Hypo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nismo krivi, odgovorili su u utorak pred zemaljskim sudom u Klagenfurtu bivši prvi covjek Hypo banke Wolfgang Kulterer te njeni menadžeri Gert Xander i Albin Ruhdorfer, zanijekavši krivnju po svim tockama optužnice koja ih tereti za pronevjeru, za što im prijeti do 10 godina zatvora.

Na "sudenju stoljeca", kako ovaj proces nazivaju u Austriji, Kulterer i suoptuženici odgovarat ce za nesavjesno poslovanje i dodjelu dva milijuna kredita štajerskoj zrakoplovnoj kompaniji Styrian Spirit te 150 tisuca eura privatnom detektivu Dietmaru Guggenbichleru. U optužnici se tvrdi da su oba posla obavljena na nalog pokojnog predsjednika koruške vlade Jörga Haidera te da je uprava banke znala da krediti nece biti vraceni.

Kako je Kulterer ispricao na sudu, Haider mu je rekao da detektiv Guggenbichler treba kredit zbog financijskih teškoca, a detektiv je Haideru davao "dobre informacije" o Hrvatskoj.

Medutim, rijec je tek o prvom procesu u aferi Hypo, koja je puno kompliciranija nego što to sugerira prva optužnica pa ce i pravosudni rasplet ovog slucaja biti dugotrajan i mukotrpan.

U središtu afere je upravo Kulterer, za cijeg je mandata koruška Hypo banka 2007. godine prodana bavarskoj banci BLB. Radilo se o krajnje rizicnoj odluci buduci da se i u trenutku prodaje znalo za rizicne plasmane Hypo banke, što je bavarske porezne obveznike koštalo skoro 3,7 milijardi eura.

Naime, Bavarci su Hypo banku s milijardama eura gubitaka prepustili Austriji za jedan euro, cime su se oprostili i od svojih golemih potraživanja.

Ocekuje se da ce u procesu Kultereru na površinu isplivati mnogi detalji o njegovim sumnjivim poslovima u Hrvatskoj, kao i bankarske veze s politikom koje su kumovale milijunskim gubicima.

U Austriji smatraju da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu ceka izrucenje Hrvatskoj, izravno umiješan u aferu Hypo, što dokazuju dokumentima koji sugeriraju da je Sanader uzimao provizije pri odobravanju kredita Hypo banke državnim institucijama i poduzecima u Hrvatskoj.

Sanader je takve optužbe pred koruškim parlamentarnim povjerenstvom zanijekao, a slicno je postupio i Kulterer, no on ce zbog toga pred sudom u Klagenfurtu odgovarati i zbog davanja lažnih izjava. Glavna rasprava trajat ce desetak dana, a bit ce ispitano 20 svjedoka. Presuda se ocekuje za nekoliko tjedana. 8D. ROMAC/Novi list)

Hrvatska i Slovenija još bez službene istrage
Dok je u Austriji pocelo prvo sudenje za Hypo, u Hrvatskoj još nije pokrenuta ni službena istraga te afere. Slicno je i u Sloveniji, gdje još traje predistražni postupak, premda se špekulira o brojnim spornim poslovima Hypo banke u toj zemlji.


Podijeli: Facebook Twiter