Kulterer danas svjedoci na sudenju Sanaderu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik uprave austrijske Hypo banke Wolfgang Kulterer danas na zagrebackom Županijskom sudu ponovno svjedoci na sudenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu optuženom za ratno profiterstvo zbog primanja provizije, nakon što je Hrvatskoj 1995. odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Kulterer je prvi puta svjedocio 2. ožujka, a tjedan dana kasnije kada je trebao nastaviti odgovarati na pitanja tužiteljstva svoj je nedolazak ispricao bolešcu.

Bivši celnik Hypo banke u svom je prvom pojavljivanju pred sudom kazao da se Sanader tek pred kraj pridružio pregovorima o kreditu koje je vodio bivši ministar vanjskih poslova Mate Granic te da je provizija isplacena osobi pod imenom Eugen Laxa.

No, po tvrdnjama ostalih austrijskih svjedoka provizija je isplacena Sanaderu za razvoj tržišta u Hrvatskoj, ali i kao uvjet za zakljucenje kredita s Hrvatskom.

Bivši direktor Hypo Leasinga u Hrvatskoj Drago Vidakovic ranije je posvjedocio da je vidio kako Kulterer 1995. u Klagenfurtu daje omotnicu tadašnjem zamjeniku hrvatskog ministra vanjskih poslova Sanaderu, nakon što je u toj banci cuo da mu se treba isplatiti provizija.

Sanadera, koji sve optužbe od pocetka odbacuje, USKOK tereti da je 1995. od austrijske banke dobio primio 3,6 milijuna kuna, zbog cega je optužen i za ratno profiterstvo s obzirom da se Hrvatska tada još nalazila u ratnoj opasnosti.

U objedinjenom postupku sudi mu se i za 10 milijuna eura mita od uprave madarskog MOL-a, kako bi toj naftnoj kompaniji omogucio preuzimanje vecinskih upravljackih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini.

O tom bi slucaju nakon Kulterera danas trebao svjedociti clan Ininog nadzornog odbora Damir Vandelic.


Podijeli: Facebook Twiter