Kulić: Manji PDV na hranu neće nam pomoći

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekonomist dr. Slavko Kulić sa zagrebačkog Ekonomskog instituta smatra da se Hrvatska nije snašla pred izazovima prirodne nepogode, suše, koja ju je pogodila ovog ljeta, a nije niti na dobrom putu u ekonomskom oporavku.

- Hoće li Hrvatska gladovati nadolazeće jeseni i zime?

- Hrvatska ne bi trebala gladovati ove jeseni, iako ćemo osjećati posljedice zala koja su nas snašla. Snašla su nas dva zla - jedno je prirodno, a drugo je moralno. Prirodno zlo koje nas je pogodilo jest suša, koju smo ponovno dočekali nespremni. Podsjećam da nije prvi put da Hrvatsku pogodi katastrofalna suša, ali nikada je nismo znali dočekati pripremljeni, kao i svaku drugu prirodnu katastrofu ili elementarnu nepogodu.

- Na kakvo moralno zlo upozoravate?

- Drugo zlo je moralno - radi se o lošem vođenju poduzeća, otkazima radnicima i ponašanju prema seljacima. Oni su najveće žrtve naše moralne krize. Vlada, odnosno upravljački sloj ne zna se nositi s krizom, i to nam sada ponovno pokazuje. Nemaju rješenja za probleme u koje smo kao narod i država dospjeli.

- Koliko bi nam pomoglo smanjenje PDV na hranu?

- Smanjenje PDV-a ne bi napunilo ni novčanike ni trbuhe građana. Ako se smanji PDV na hranu s 25 na deset posto, to će uzrokovati manjak u državnoj blagajni, dok sami građani neće mnogo uštedjeti. Oni su ionako na rubu životnog minimuma.

- Prije nekoliko mjeseci najavljivali ste devalvaciju kune. Gdje je?

- Devalvacija se već dogodila, i to u visini od oko 35 posto. Naime, poskupljenje energenata - struje i plina - te podizanje PDV-a s 23 na 25 posto praktički su proveli devalvaciju, samo se ona tako ne naziva. To je, naravno, umnogome otežalo život prosječnim građanima Hrvatske, među kojima su radnici i seljaci u najtežem položaju. Da zaključim: Hrvatska ne bi trebala gladovati, ali to ne znači da neće. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter