Kula babilonska u drevnoj pazinskoj kuli

(Davor ŠIŠOVIĆ)
(Davor ŠIŠOVIĆ)

Već treći put pjesnička karavana Goranovog proljeća navratila je u Pazin, gdje se pjesničkom večeri u Rotondi pazinskog Kaštela predstavilo petnaestak pjesnika iz zemlje i inozemstva. U programu kojeg je moderirao Marko Pogačar nizali su se pjesnici i pjesnikinje, i njihovi stihovi na različitim jezicima (ali su prijevodi njihovih pjesama na hrvatski bili projicirani na velikom ekranu pa su ih svi mogli razumjeti), stvarajući tako osebujnu kulu babilonsku od  stihova u drevnoj kuli pazinske tvrđave. Pazinska se pjesnička večer održala dan uoči lukovdolskog finala 52. Goranovog proljeća, najstarije hrvatske pjesničke manifestacije, koja uz uobičajeni presjek regionalne poetske elite ove godine ima i dva osebujna programska naglaska.

Grčka zemlja-partner

Prvi je u Grčkoj kao zemlji-partneru, odnosno predstavljanju grčkih pjesnika hrvatskoj publici, vjerojatno prvi put u takvom obimu i na tako dinamičan način; a drugi je u po prvi put u program Goranovog proljeća uvršten međunarodni program pjesničke razmjene Versopolis, financiran iz europskih fondova, koji povezuje desetak europskih pjesničkih festivala. Posredstvom Versopolisa na Goranovom proljeću nastupilo je petero pjesnika iz Švedske, Albanije, Litve, Engleske i Islanda, ali je i petero hrvatskih pjesnika (među kojima i istarska pjesnikinja Evelina Rudan) pozvano na festivale u druge zemlje.

Na pazinskom programu prvi se predstavio ovogodišnji dobitnik Goranovog vijenca, Mario Suško, za kojim je slijedio sugestivni nastup talijanskog pjesnika Claudia Pozzanija. Iro Nikopulu iz Grčke predstavljala je zemlju-partnera, a jezični Babilon u stihovima nastavljen je nastupima Asje Bakić iz Bosne i Hercegovine, Bojana Vasića iz Srbije, Razvana Tupe iz Rumunjske, Sonje Manojlović iz Hrvatske, Eugenijusa Ališanke iz Litve, Vasilisa Ruvalisa iz Grčke, zatim i laureata nagrade Goran za mlade pjesnike Gorana Čolakhodžića, za kojim su slijedili Dražen Katunarić iz Hrvatske, Linn Hansen iz Švedske, Luljeta Lleshanaku iz Albanije, Kim Moore iz Velike Britanije i Sigubjoerg Tratardottir iz Islanda.

Dijalektalni začin

Pjesnički program zaključila je Nada Galant, kao istarski dodatak standardnoj postavi pjesničke karavane Goranovog proljeća, i kao osebujni dijalektalni začin prikazanom višejezičnom poetskom programu. Uoči nastupa pjesnika, večer je i pjesmom uljepšala vokalna skupina Rožice.

Domaćini ovog pazinskog gostovanja Goranovog proljeća bili su Grad Pazin, te Gradska knjižnica i Pučko otvoreno učilište. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter