Kukuriku za istim stolom o pola mandata i EU-izborima

Ilustracija (D. MATIĆ/CROPIX)
Ilustracija (D. MATIĆ/CROPIX)

Početkom 2014. sastat će se predsjednici četiri stranke Kukuriku koalicije. Točan datum još nije određen, no dogovoreno je da skoro godinu dana nakon zadnjeg susreta Zoran Milanović, Vesna Pusić, Silvano Hrelja i Ivan Jakovčić sjednu za isti stol. Bit će to prilika za analizu prve polovice mandata, ali čini se da će glavna tema ipak biti nastup na izborima za Europski parlament, koji se održavaju u svibnju.
Milanovićeva koalicija drukčije funkcionira nego ona Račanova, kad se koordinacija čelnika stranaka šestorke odnosno petorke redovito sastajala i donosila odluke. Sada se odlučuje kroz mehanizme Vlade, a summiti na vrhu iznimka su, a ne pravilo.

Na prve europske izbore u Hrvatskoj većinska koalicija nije zajedno izašla u kompletnom sastavu, Jakovčić se natjecao sa svojom listom, pa je HDZ-ov blok odnio tijesnu pobjedu. To je razlog da su Milanović i Jakovčić stavili na stranu svoje razmirice i u zadnje vrijeme su više puta razgovarali.
- Jakovčić je još uvijek predsjednik IDS-a, naših koalicijskih partnera, lakonski objašnjavaju u SDP-u "prekid neprijateljstva" između Milanovića i Jakovčića i razloge sazivanje sastanka četvorke na kojem će u prvom planu biti izbori za EP.
Ključno će pritom biti usklađivanje aspiracija pojedinih stranaka. S tim da izborni sustav u kojem su važni preferencijalni glasovi, omogućuje puno širi manevarski prostor za dogovor. Primjerice, kad bi Jakovčić mobilizirao sve IDS-ove birače da na glasačkom listiću zaokruže njegovo ime, to bi ga u konačnici gotovo sigurno uvelo u Europarlament, bez obzira na to koje bi mjesto na izbornoj listi bilo njegovo.
Na tom tragu razmišlja i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.
- Ne treba se opterećivati rednim brojevima pod kojima će biti izborni kandidati. Postoji, doduše, pozicija na listi koja bi realno pripadala HSU-u, ali nećemo postavljati nikakve uvjete. Ako je stranka sposobna donijeti preferencijalne glasove svojem kandidatu, sasvim je svejedno na kojem se on mjestu nalazi, naglašava Hrelja.
Pretpostavlja se da bi jedino HNS mogao inzistirati da njihovog člana zapadne visoko mjesto na listi, koje bi mu praktično jamčilo izbor.
Inače, sastanak predsjednika Kukuriku koalicije najviše je forsirala šefica HNS-a Vesna Pusić, koja ih već skoro pola godine poziva da se nađu. Učinila je to i proteklog vikenda. Problem su bili odnosi predsjednika SDP-a i IDS-a, ali nesuglasice su sada pragmatično zamrznute.
- Naš će sastanak sigurno poslati poruku zajedništva. Ne kaže se slučajno da je koalicija kad desnu cipelu obuješ na lijevu nogu, a ne žališ se da te žulja. Zato mislim da Kukuriku koalicija vrlo solidno funkcionira. Ja sam i dosad komunicirao sa svim koalicijskim partnerima, kad god mi je to bilo važno mogao sam razgovarati s bilo kime u Vladi, nisam imao s tim problema.
No, dobro je da se nas četvero sastanemo, analiziramo što je Vlada učinila u ove dvije godine, dogovorimo nastup na europskim izborima i odredimo smjernice za drugi dio mandata, rekao nam je Hrelja. (D. CIGLENEČKI/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter