Kukuriku vlada zanemaruje probleme talijanske manjine

Furio Radin (M. MIJOŠEK)
Furio Radin (M. MIJOŠEK)

Orden Viteza velikog križa Reda talijanske zvijezde, kojim se prije nekoliko dana uresio dr. Furio Radin, saborski zastupnik i predsjednik Talijanske unije, povod je za razgovor o nizu aktualnih političkih tema. Iskusni zastupnik Radin, bez dlake na jeziku, posebno je komentirao prijepore koje ima s ministrom obrazovanja, SDP-ovim Željkom Jovanovićem.

Odlikovani ste visokom odličjem Talijanske republike. Što to znači za Vas osobno i dalji rad?
Vjerujem da je predsjednik Napolitano, zajedno sa mnom, odlikovao i čitavu talijansku zajednicu, koja je i te kako zaslužila ovo priznanje. Ne želim ponoviti otrcane fraze, ali su Talijani u Istri i Rijeci, kao zajednica, jedva preživjeli Drugi svjetski rat i prvo poraće. Danas smo još živi, naš jezik govore i mnogi Hrvati i pripadnici drugih nacionalnosti, ima nas malo ali naša je kultura priznata i velika.

U Istri, uglavnom, nismo tretirani kao manjina, već kao jedna od kulturnih i jezičnih komponenti, što znači ravnopravno. Mislim da je Napolitano u mene prepoznao glas Talijana koji su preživjeli egzodus i asimilaciju i koji danas sa Hrvatima i pripadnicima drugih nacionalnosti grade Istru i Hrvatsku. To je isti onaj glas koji se čuo u Areni prilikom njegove posjete Puli.

Posljednjih tjedana svjedoci smo oštre prepirke s ministrom obrazovanja, Željkom Jovanovićem oko postavljanja minimalnog broja školske djece za nastavu na manjinskom jeziku. Kako se to ograničenje, ako ga se usvoji, reflektira na položaj talijanske manjine u Istri i na Kvarneru?
To nije prvi put da s ministrom Jovanovićem i njegovim ministarstvom mi Talijani imamo dijametralno suprotna mišljenja. Postoji zakon o obrazovanju pripadnika nacionalnih manjina, gdje smo uspjeli s dvije trećine saborskih glasova izbjeći minimalan broj učenika, koji je opasan za male škole. Postoji i odluka Ustavnog suda, koja zapravo kaže da je takvo rješenje diskriminatorsko i potencijalno asimilatorno.

Postoji i sporazum s Italijom, te drugi s Mađarskom, u kojem se jasno kaže da se stečena prava se ne smiju dirati. Za ministra Jovanovića je dovoljno da se pridržava Ustava i zakona. Ne treba donositi nikakve odluke u kojima sebi propisuje pravo da primjenjuje ovaj ili onaj dio propisa, ovisno o njegovom raspoloženju.

Kako se Kukuriku vlada, općenitije govoreći, odnosi prema manjinskim pravima?
Postoji jedan talijanski tv program koji se zove "Chi l'ha visto?" ("Tko ih je vidio?"). Ministre te koalicije gotovo da nisam vidio, osim u Saboru, gdje moraju doći. Jednom je prihvatio naš poziv Arsen Bauk, jednom nas je primio Neven Mimica, dok je još bio potpredsjednik vlade. I tako su prohujale godine, u potpunom zanemarivanju nas i naših problema. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter