Kukuriku: Puno problema u ribarstvu; HDZ: Najbolje ispregovarano poglavlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnik SDP-a Zoran Milanovic ocijenio je u nedjelju da problema u hrvatskom ribarstvu ima puno, ali da oni nisu svugdje isti, kao što je slucaj i u svim djelatnostima koje su vezane uz zemlju.

- Zanemaruju se pravila koja su bila poznata još prije sto godina, riba je preizlovljena, fond je ugrožen, Italija ima preveliku flotu za Jadransko more, no ulaskom Hrvatske u Europsku uniju bit ce moguce uvesti rigorozna pravila koja ce se morati strogo poštivati, osobito kada je u pitanju podrucje ZERP-a, rekao je Milanovic novinarima nakon što se u društvu HNS-ova celnika Radomira Cacica sastao s ribarima otoka Murtera.

Dodao je da Hrvatska sama nije bila u stanju uvesti pravi red i za to moramo sami preuzeti odgovornost, no EU ima stroga pravila koja se primjenjuju na more i ona ce se odnositi na ZERP koji Hrvatska nije proglasila, a trebala je.

- Zbog strogih pravila u ZERP-u talijanskim ce susjedima biti nemoguce raditi zloporabe, što su do sada mogli jer je to bilo nicije more. Ubuduce ZERP bi trebao biti more reda u kojem ce se odvijati kontroliran izlov jer ako se taj resurs upropasti teško cemo ga obnoviti, zakljucio je Milanovic.

Na novinarsko pitanje kako se misle baviti velikim problemima koji pritišcu hrvatsko ribarstvo, Cacic je kazao da, osim uvodenja reda, treba poceti primjenjivati neke nove tehnologije koje su se razvile, ali u Hrvatskoj nisu primijenjene.

Podsjetio je na potrebu primjene selektivnog uzgoja ribe te stabilnu opskrbu plavim dizelom u kojoj vlada potpuni nered, a u nekim slucajevima i kriminal. Ustvrdio je da se švercom plavog dizela, koji je bio moguc prije lanjskog uvodenja povlaštenih kartica za kupnju ovog goriva, na crno okretalo oko 360 milijuna kuna.

Celnici Kukuriku koalicije nisu znali odgovoriti na novinarsko pitanje jesu li u pregovorima s EU-om oko ribarstva u dovoljnoj mjeri konzultirani struka i sami ribari jer nisu vidjeli pristupni ugovor. "Bila su poznata hrvatska pregovaracka stajališta, ali ne i sadržaj ugovora", kazao je Milanovic.

Predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a i saborski zastupnik Ante Kulušic izjavio je u nedjelju da je "poznato da je poglavlje o ribarstvu najbolje ispregovarano poglavlje u pregovorima s EU-om, a u tim pregovorima sudjelovao je i HNS-ovac Petar Baranovic koji je o tome trebao upoznati celnike Kukuriku koalicije da se ne bi sramotili pred ribarima i gradanima".

"Kukuriku koalicija o ribarstvu zna onoliko koliko kilograma oborite ribe njezini clanovi mogu pojesti", rekao je Kulišic na konferenciji za novinare odgovarajuci celnicima Kukuriku koalicije Zoranu Milanovicu i Radimiru Cacicu.

Ocijenio je da danas napadaju HDZ isto kao što su '90-ih godina napadali HDZ i Franju Tudmana. "Kukuriku koalicija po svaku cijenu želi zaustaviti borbu protiv korupcije, no nece u tome uspjeti", ustvrdio je Kulušic.

Prvi covjek šibensko-kninskog HDZ-a komentirao je i izjavu Radimira Cacica koji je danas kazao kako je svakome pri zdravoj pameti jasno da je HDZ sve ucinio kako bi u borbi protiv korupcije kucao na tuda vrata, no da zapravo kulja iz njihovih. "Svakome bi trebalo biti jasno da onaj kojem prijeti zatvorska kazna ne bi trebao biti u politici", rekao je Kulušic.


Podijeli: Facebook Twiter