Kukuriku po novi dogovor u Rovinj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

IDS je suradnjom sa Strankom umirovljenika (SU) ušao u sukob sa svojim partnerom iz Kukuriku koalicije - Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU). SU je, naime, najžešci oponent HSU-a i njegovog predsjednika Silvana Hrelje. Predsjednik SU-a Lazar Grujic i Hrelja nekad su zajedno sjedili u Predsjedništvu HSU-a, gdje su se cesto sukobljavali.

IDS je pocetkom ljeta sa Strankom umirovljenika potpisao sporazum u Puli, a o tome u HSU-u nisu imali nikakvih informacija. Osim toga, HSU predsjedniku IDS-a Ivanu Jakovcicu i pulskom gradonacelniku i IDS-ovcu Borisu Mileticu zamjera druženje s Grujicem na osnivackoj skupštini te stranke u Istarskoj županiji, u stanciji Buršic u Vodnjanu pocetkom kolovoza, cemu svjedoce i fotografije nedavno objavljene na internetskoj stranici SU-a.

- Nakon što je potpisan ugovor o suradnji u Puli, ja sam kolegi Jakovcicu u Kninu 5. kolovoza skrenuo pažnju na suradnju koju je IDS potpisao s našim zajednickim rivalima. Kratko smo porazgovarali i rekao sam mu da to nije korektno. Rekao je: "U redu, sada su najbitniji parlamentarni izbori". Mislio sam da je sve u redu, ali onda je Jakovcic, umjesto da se drži našeg usmenog dogovora, dao potporu SU-u pojavivši se na njihovoj osnivackoj skupštini. Mislim da to zaista nije u redu, rekao je za Jutarnji list predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Istaknuo je da o tome namjerava izvijestiti i koaliciju, i to vec u nedjelju na sastanku u Rovinju, gdje ce se celnici oporbenih stranaka naci prije odlaska na barbansku Trku na prstenac.

U Stranci umirovljenika pak reagiraju na Hreljine stavove i kažu da njihova suradnja s IDS-om u Istarskoj županiji nije usmjerena ni protiv nikoga, a najmanje protiv Kukuriku koalicije.

- Stranacka politika SU-a temelji se na slobodi djelovanja na lokalnoj razini pa je jasno da ogranci imaju punu slobodu u sklapanju lokalnih saveza sa strankama s kojima mogu ostvariti najbolju suradnju, a posebno ako se sve zajedno uklapa i u ukupnu stranacku politiku središnjice. Jasno je dakle svima koji imalo prate politicka zbivanja da HSU odnosno Silvano Hrelja više ni u "svojoj" županiji nema prolaz.

No, to je njemu bilo vec odavno jasno, stoga je i napravio deal s kukurikovcima, ne bi li se domogao treceg saborskog mandata, a ne da bi pomogao u rješavanju umirovljenickih problema. Da nije tako onda ne bi bulaznio na konferenciji za novinare da ce on od koalicijskih partnera zatražiti, zamoliti, savjetovati, urgirati cak. No, ni jednom rijecju nije kazao što je to u programa kukurikovaca u korist umirovljenika za što nikoga u svojoj koaliciji ne treba moliti ili savjetovati, istaknuo je Grujic u svom pisanom ocitovanju.


Podijeli: Facebook Twiter