Kukuriku osvojio 80 saborskih mandata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za sastavljanje vecine u Hrvatskome saboru potrebno je 76 zastupnika, a Kukuriku koalicija pobjeduje s 80 osvojenih mandata, prema rezultatima s 99 posto obradenih birackih mjesta. HDZ ima 44 plus 3 od dijaspore, HDSSB i Laburisti po 6, Nezavisna lista Ivana Grubišica 2 mandata, a po jedan osvojili su Ruža Tomašic HCSP i HSS. SDSS ce imati tri zastupnika, a tu su još petorica zastupnika manjina.

Kukuriku koalicija (SDP, HNS, IDS i HSU) osvaja vecinu u osam izbornih jedinica, a HDZ s koalicijskim partnerima (HGS i DC) u dvije izborne jedinice u Hrvatskoj te u 11. izbornoj jedinici (dijaspora). Madarsku nacionalnu manjinu predstavljat ce Deneš Šoja, talijansku Furio Radin koji je bio i jedini kandidat, cešku i slovacku Vladimir Bilek, austrijsku, bugarsku, njemacku, poljsku, romsku, rumunjsku i rusinsku predstavljat ce Veljko Kajtazi, a albansku, bošnjacku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu Nedžad Hodžic.

Milanovic: Idemo na posao


Zoran Milanovic, predsjednik SDP-a i novi hrvatski premijer, obracajuci se mnoštvu u izbornom stožeru Kukuriku koalicije sinoc je rekao: "Idemo na posao, možemo i pogriješiti, ali ne smijemo stajati, ne smijemo iznevjeriti sve ljude koji su nam danas dali dobru ljudsku vjeru".

Svim biracima koji nisu dali potporu Kukuriku koalicije porucio je da ce svaki dan voditi racuna da budu i njihova dobra vlast. Politickim suparnicima porucio je kako je njegova i želja njegovih koalicijskih partnera da i s njima (suparnicima) radi zajedno u Hrvatskom saboru na dobrobit Hrvatske. Nema, rekao je, iluzija da je politika konfliktan posao, ali ne mora biti i posao u kojem se ratuje i vrijeda, unatoc razlicitim interesima, svjetonazorima i frustracijama.

SDP, HNS, IDS i HSU u Kukuriku koaliciju su se, kazao je, okupili da ucine nešto dobro za Hrvatsku, a danas su im gradani dali povjerenje da to i ucine. "Naša odgovornost je ogromna. Rezultati su dobri, zadovoljni smo i to osjecamo kao veliku zadacu i necemo iznevjeriti. Obecajem to", naglasio je, dodavši da je kampanja gotova te da svatko za sebe analizira što je govorio i kakav je to utjecaj imalo na hrvatske gradane.

Svjestan je, rekao je, da posao nove vlasti tek pocinje te da ih obvezuje i to što veliki broj gradana nije izašao na izbore, kao i oni koji nisu glasali za Kukuriku.

Isticuci kako je Hrvatska pred ulaskom u EU, zahvalio je svim vladama, kao i ovoj koja odlazi, na njihovom doprinosu, jer su svi, rekao je, radili u najboljoj vjeri i svatko najbolje što je znao. Zahvalio je i svima koji su radili za Hrvatsku, posebno hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. "Zaista hvala, ovo ne govorim samo kao puku stilsku politicku figuru, nego kao nešto u što vjerujemo", rekao je.

Cestitao je izbornim pobjednicima u Sloveniji, gdje je izbore dobio celnik tamošnje ljevice Zoran Jankovic, te najavio dobrosusjedske i partnerske odnose sa svim susjedima, a onima koji nisu u EU pomoc da to sutra postanu.

"Naša politika bit ce politika pravednosti i poštene place za pošten rad. Mi smo stranke ljevice, liberalne stranke, na srcu su nam moderne progresivne vrednote, ali poštujemo i tradiciju. Ucinit cemo sve da Hrvatska bude dobro i pravedno mjesto za život, da se u Hrvatskoj dobro živi", zakljucio je Milanovic.

Kosor: Za pobjedu na sljedecim izborima


Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je sinoc da je stranka na "najtežim parlamentarnim izborima do sada" postigla dobar rezultat i naglasila kako u svom naumu nisu uspjeli oni koji su "htjeli da HDZ padne na minimalni postotak i onda polako nestane s politicke scene Hrvatske". "Dakako da rezultatima nismo do kraja zadovoljni, no u uvjetima u kojima smo radili ovo je dobar rezultat. Glavno je da nisu uspjeli da HDZ padne na minimalni postotak i onda polako nestane s politicke scene Hrvatske. To se nije dogodilo i mi od ovog trenutka pocinjemo raditi za pobjedu na sljedecim izborima", kazala je Kosor, istaknuvši kako je HDZ "stranka cistih ruku".



HDZ ostaje cvrsto na nogama, i u oporbi je casno služiti svome narodu i u oporbi cemo služiti Hrvaticama i Hrvatima, porucila je Kosor. HDZ ce i dalje ustrajno raditi, a nitko ne može oduzeti dosadašnje rezultate i pobjede, poput one da je vlada koju je vodio HDZ završila pregovore i osvojila još jedan povijesni cilj koji je davno zacrtao dr. Franjo Tudman.

Lesar: Ne ocekujem poziv u koaliciju


Dragutin Lesar, šef Hrvatskih laburista, ocjenjuje da je ta stranka postigla "golem rezultat". - Krenuli smo ni iz cega, bez novca. U 21 mjesec stvorili smo 86 ogranaka, pokrili 11 županija, a za cijelu kampanju potrošili smo 800.000 kuna, 80 tisuca po izbornoj jedinici. Cini mi se da je za ovakav rezultat presudan bio naš nacin rada. Od travnja smo medu ljudima, obišli smo sve gradove, cijelu Hrvatsku. Pri tom smo mi slušali gradane, a ne oni nas.



- Prema trenutacnim podacima ocito je Kukuriku koalicija na pragu da sama stvori parlamentarnu vecinu. Predsjednik ce imati lagan posao kad bude davao mandat za sastavljanje vlade. Kako ce biri kasnije vidjet cemo, kaže Lesar.

- Uopce ne razmišljam o tome hoce li mi ponuditi koaliciju. Poruke koje smo u kampanji dobivali od Kukuriku koalicije, pa cak i u izbornoj noci, bile su bezobrazne. Govorili su da smo mi stranka za jednokratnu upotrebu. Oni medusobno moraju neke stvari rašcistiti, ja se u to necu miješati. Nikoga necu zvati, niti ocekujem bilo kakav poziv. (Hina, GI, NL)


Podijeli: Facebook Twiter