Kukuriku obecali pomoc Tehnomontu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Kukuriku koalicije su se u ponedjeljak popodne družili s Puljanima na tržnici. Pored brojnih clanova stranaka koalicije bili su predsjednik HNS-a Radimir Cacic, potpredsjednik IDS-a Boris Miletic te tajnik istarskog SDP-a Vedran Grubišic.

Osim promotivnih letaka o njihovom predizbornom programu gradanima su dijelili i kuhinjske spužve s porukom "Volim cista posla!". Puljanima koji su im se obracali najviše su hvalili njihove politicke ideje ili iznosili svoje životne probleme. Mnogi su se željeli samo fotografirati.

Prethodno tome su tri ranije navedena predstavnika Kukuriku koalicije održali konferenciju za novinare koju su u pozivu naslovili "aktualna politicka situacija".



No, na konferenciji su tek neznatno govorili o tome vec su na pocetku najavili da ce tema biti stanje u gospodarstvu, s posebnim osvrtom na malu brodogradnju i nauticki turizam. Gotovo citavu pressicu su posvetili Tehnomontu, tvrtki koju su posjetili prije konferencije zajedno sa Silvanom Hreljom iz HSU-a, koji koji zbog sprijecenosti nije došao na susret s novinarima i kasnije s gradanima.

Miletic je podsjetio da se osobno založio da se riješe problemi Marine Tehnomont koja placa 14 puta vece namete nego bila koja druga marina u Hrvatskoj. Cacic je rekao da je Tehnomont tek slucajno odabran, a zanimljiv je jer objedinjuje tri strateška pravca: nauticki turizam, obnovljivi izvori energije i brodogradnja.

On je najavio da kada dodu na vlast da ce Tehnomontova marina imati jednake uvjete kao i sve ostale marine u Hrvatskoj, a to znaci da ce joj smanjiti koncesijsku naknadu za šest milijuna kuna.

- Tvrtki ce to omoguciti, to nam je najavljeno, da mogu krenuti u investiciju od oko 20 milijuna eura s kojima ce otvoriti mogucnost proširenje marine da mogu prihvatiti mega jahte od 50 metara, ponudu koju Hrvatska danas nema. Naša ce podrška biti vidljiva kroz pravni okvir i kroz financijsku podršku putem banke koja ce im dati cetiri godine poceka.

Sadašnji propisi limitiraju ulaganja u obnovljivu energiju i u tom pravcu planiramo djelovati te ce solarni kolektori Tehnomonta, jedinog takvog proizvodac u Hrvatskoj, dobiti našu podršku. Srednja brodogradnja kao što je ima i Tehnomont je uspjela opstati na vrlo zahtjevom tržištu. Toj brodogradnji mi cemo snažno pomoci za razliku od postojece Vlade koja im nije dala subvencije i cak je išla protiv njih. Rijec je o 5-6 brodogradilišta, a Tehnomont je jedan od njih, zakljucio je Cacic.



Grubišic je najavio da ce nova koalicijska Vlada dovršiti Istarski ipsilon i do kraja svog mandata iskopati i drugu trasu tunela Ucka. Na pitanje novinara koji ce prvi potez povuci kada dodu na vlast Cacic je odgovorio da ce angažirati prvoklasnu i nezavisnu kucu koja ce napraviti dubinsku uvid postojeceg stanja.

- Drugo, država ce platiti dospjele, a neplacene obveze te ce uci u vlasništvo poduzeca koja su u poteškocama, ali imaju šanse opstati i sudjelovati u ekonomskom rastu. (Paulo GREGOROVIC; Snimio M. ANGELINI)

Zašto gradani ne mogu na porinuce u Uljanik?

Na pitanje novinara je li upoznat s cinjenicom da Uljanik nije dozvolio gradanima prisustvo na cetiri porinuca, svecanosti koje znaju okupiti i do tisucu gradana, gradonacelnik Boris Miletic je rekao da nije. Najavio je da ce se raspitati zbog cega to nije dozvoljeno i dodao da ne vidi razlog zbog kojeg se gradanima ponovno ne bi omogucilo prisustvovanje porinucu, s obzirom da Uljanik i Puljani žive u simbiozi više od 150 godina.


Podijeli: Facebook Twiter