Kukuriku ni u porazu nece s HDZ-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici stranaka Kukuriku koalicije Zoran Milanovic, Radimir Cacic, Ivan Jakovcic i Silvano Hrelja svojim su potpisima, u ime stranaka koje vode, jedni drugima zajamcili da nakon izbora ni u kojem slucaju nece koalirati s HDZ-om. Takva obveza proizlazi iz clanka sedmog Sporazuma o zajednickom izlasku na izbore za Hrvatski sabor, koji su celnici Kukuriku koalicije potpisali još prošloga petka, ali sve do jucer, kada su nam ga ustupili iz SDP-a, nije bio javno objavljen u originalnom obliku.

Drugim rijecima, stranke Kukuriku koalicije obvezale su se medusobno na vjernost u dobru i zlu, odnosno jamce jedna drugoj da ni u slucaju izbornog poraza nece koalirati s HDZ-om.

Izgledna i neizgledna mjesta

Sporazumom se stranke Kukuriku koalicije obvezuju da ce na izborima za Sabor nastupiti na zajednickim izbornim listama te sve do posljednjeg mjesta na listi precizno raspodjeljuju pozicije. Tako u clanku drugom piše da ce na zajednickim listama SDP-u pripasti 103 mjesta, HNS-u 23, HSU-u deset, a IDS-u cetiri mjesta. Ukupno, 140 mjesta na listama, iz cega proizlazi da Kukuriku koalicija ne namjerava izaci na izbore u jedinici za dijasporu niti da namjerava istaknuti liste u natjecanju za saborske mandate osigurane za pripadnike nacionalnih manjina.

Clanak tri kljucni je dio sporazuma jer u njemu se raspodjeljuju ulazna odnosno izgledna mjesta na listama. U taj se posao krenulo nacelnim dogovorom da se ulaznim mjestima smatraju ona mjesta na listama koja su po rednom broju manja ili jednaka ukupnom broju zastupnika koje su te stranke osvojile na prošlim parlamentarnim izborima 2007.

Primjerice, u osmoj izbornoj jedinici 2007. godine stranke Kukuriku koalicije, tada nastupajuci na odvojenim listama, osvojile su ukupno 11 mandata pa se stoga za izbore 2011. godine u toj izbornoj jedinici prvih 11 mjesta na listama smatra izglednim pozicijama. Prema sporazumu, 56 izglednih mjesta na listama pripada SDP-u, sedam HNS-u, tri IDS-u i jedno HSU-u. U osmoj, rijecko-istarskoj izbornoj jedinici, SDP ce imati prvo, trece, peto, sedmo, osmo, deveto i 11. mjesto na listi, IDS drugo, šesto i 10., a HSU cetvrto mjesto.

Formiranje zajednicke Vlade

Ostala se smatraju neizglednim, a i ta se neizgledna mjesta dijele po posebnom kljucu, precizan raspored podjele neizglednih pozicija dio je koalicijskog sporazuma, preciznije petog clanka tog dokumenta. HSU ce imati kandidata u svakoj izbornoj jedinici, osim Silvana Hrelje na cetvrtom mjestu u osmoj izbornoj jedinici, još ce dva kandidata biti na visokim ulaznim mjestima u nekim drugim izbornim jedinicama. IDS ce, pak, dobiti i 13. neizgledno mjesto u osmoj izbornoj jedinici, koje može biti dobitno za ulazak u Sabor ako Kukuriku koalicija osvoji vlast pa se prag na listi pomakne ulaskom nekih kandidata iz Primorsko-goranske županije u Milanovicevu Vladu.

Clanak šesti propisuje da svaka stranka autonomno odlucuje tko ce je na listama zastupati, ali druge stranke imaju pravo iznijeti primjedbe. U vec spomenutom sedmom clanku stranke se obvezuju na formiranje zajednicke koalicijske Vlade i odricu se koaliranja s HDZ-om, ali je zanimljivo da niti jednom rijecju nije odredeno da SDP u toj Vladi daje premijera. Valjda se to izmedu saveznika podrazumijeva. (Piše Nataša BOŽIC)

Predizborni budžet limitiran na 15 milijuna kuna
O mogucem pristupu još nekih stranaka koalicijskoj Vladi ili potpori neke trece stranke, nezavisnih zastupnika ili zastupnika manjina stranke Kukuriku koalicije odlucivat ce dogovorom. U posljednjem, devetom clanku sporazuma stranke raspodjeljuju i financijske obveze u omjeru 18 (SDP):4 (HNS):1 (IDS):1 (HSU) te limitiraju zajednicki predizborni budžet na 15 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter