Kukuriku nagovara Ostojica, a HDZ Bulica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turizam danas daje rezultate - porucio je još uvijek aktualni ministar turizma Damir Bajs smiješeci se s predizbornih plakata aludirajuci na znacajne plusove turistickih dolazaka i nocenja koji su ove godine ostvareni. Mnogi ce reci kako je turizam jedina gospodarska grana koja je imala takav rast, povecala svoj udio u BDP-u i pokazala da unatoc krizi postoji prostor za rast.

Medutim, tu je i dalje citav niz neriješenih problema. U mandatu aktualnog HSS-ovog ministra, bivšeg župana Bjelovarsko-bilogorske županije, koji prije dolaska na ministarsku funkciju nije imao dodira s turizmom, Ministarstvo je preuzelo dio poslova Hrvatske turisticke zajednice.

Naime, programi udruženog oglašavanja, u koje je uloženo nikad više sredstava, postojali su i ranije i provodio ih je upravo HTZ. Ugovori s touroperatorima, hotelijerima i ostalima, kroz koje su Ministarstvo i HTZ udruživali sredstva s turistickim sektorom doprinijeli su povecanju prometa u pred i posezoni.

Mali budžet


No, ne treba smetnuti s uma sve ostale cimbenike koji su dali vjetar u leda ovogodišnjem ostvarenju, poput odlicnog rasporeda blagdana, lijepog vremena ili situacije kod konkurenata na Mediteranu. Ipak, mnogi ce reci da je Ministarstvo prije svega mjesto na kojem se treba stvarati preduvjete za uspješnije poslovanje sektora, dok je promocija posao HTZ-a.

Tu se prije svega misli na smanjenje fiskalnog i parafiskalnog opterecenja sektora kao i rješavanje pitanja turistickog zemljišta. Sektor se rasteretilo u dijelu RTV pristojbe i slicnih nameta, medutim konkretno se u strukturu opterecenja nije diralo. PDV tako nije ni taknut. Zakon o turistickom zemljištu je donijet, ali samo na papiru.





Jedan od poteza turisticke vlasti u aktualnom mandatu, po pitanju poticanja turistickog businessa, bilo je po hitnom postupku donošenje Zakona o golfu, koji je, srecom, prije nekih mjesec dana na sjednici Vlade i službeno »pao«. Posljedice njegova donošenja, medutim, ostaju. Treba reci da Ministarstvo turizma još uvijek, u odnosu na neka druga, raspolaže s malim proracunom stoga ce i zadatak novog ministra biti osigurati veca sredstva.

Sve to, uz vec sada sigurno tešku turisticku godinu u kojoj se na mnogo toga što je sektoru išlo na ruku ove godine, u iducoj nece moci racunati.

Bez komentara


A na odgovor tko ce biti novi ministar turizma trebat ce još kratko pricekati. Kao najizvjesniji kandidat Kukuriku koalicije slovi poznati hotelijer Veljko Ostojic. Danas na celu najvece turisticke tvrtke u Hrvatskoj Valamarove Rivijere Adria, Ostojic se vec okušao u Ministarstvu turizma kao zamjenik nekadašnje ministrice Pave Župan Ruskovic. No, iako je najizgledniji kandidat, još ovog tjedna nije želio potvrditi da ce doista i preuzeti ministarsku palicu.

Uz njega se kao koalicijski kandidat spominje i pulski gradonacelnik Boris Miletic. U svakom slucaju, ocito je da ce IDS nastojati za sebe uzeti turisticku ministarsku fotelju.

No, u sjeni nagadanja oko koalicijskog kandidata za ministra turizma, ostalo je pitanje tko bi mogao biti adut aktualne vlasti. Prema nekim informacijama HSS-ovac Damir Bajs ce teško do drugog mandata. U kuloarima se spominje ime Kristijana Stanicica, koji je trenutno direktor crikvenickog Jadrana, medutim, pojavilo se i ime aktualnog direktora HTZ-a Nike Bulica.

Do njegova komentara da li se planira vratiti u politiku jucer nismo uspjeli doci, no rijec je o jednom od najuspješnijih ministara turizma iz cijeg se vremena pamti i gaf sa sloganom »Hrvatska - raj na zemlji«, koji je osmislila njegova supruga.


Podijeli: Facebook Twiter