Kukuriku koalicija zaziva pobjedu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijevremeni parlamentarni izbori ovise i o strpljenju gradana. Ne zazivamo ih, niti ih možemo raspisati, ali smo spremni preuzeti odgovornost da u Hrvatsku naprosto uvedemo reda. Spominjanje dodatnih troškova zbog izbora neopravdano je, buduci da je ovo što trenutno placamo - najveca cijena, izjavio je Zoran Milanovic, predsjednik SDP-a, nakon današnjeg sastanka takozvane Kukuriku koalicije u Labinu.

Stanje ce, dodu li na vlast, rekao je, poboljšati i kroz decentralizaciju države, što je bila tema treceg susreta stranackog saveza u kojem su još IDS i HNS.

- Za lokalnu i regionalnu samoupravu tražimo više novca, autonomije i ovlasti, ali i odgovornosti. To je nama važno pitanje, a ne ono što se u posljednje vrijeme gura u fokus – koje siromašne opcine treba ukinuti, sažeo je Milanovic.

Ivan Jakovcic, predsjednik IDS-a, podcrtao je da je Hrvatska, uz Grcku, najcentraliziranija država u Europi te da sustav u kojem 90 posto poreznih prihoda ostaje u središnjoj blagajni nije održiv.

- Nakon ocekivane pobjede na izborima, vodeci se principom supsidijarnosti, promijenit cemo zakone, ne bi li se prihodi lokalne i regionalne samouprave podvostrucili - na 20 posto. Za ocekivati je, naime, i centralizacijski efekt kada su posrijedi medunarodni izvori financiranja po ulasku Hrvatske u Europsku uniju, dodao je Jakovcic.

Potreba fiskalnog uravnoteženja, prema Radimiru Cacicu, predsjedniku HNS-a, podrazumijeva da se struktura prihoda županija, gradova i opcina mora mijenjati u korist onih izvornih, koji omogucuju strateško planiranje njihovog razvoja, a trenutno ovise o politickoj ucjeni centralne vlasti prema lokalnoj.

- Koliko cemo iskoristi spreman novac, na koji nova Vlada može racunati ulaskom u Europsku uniju, ovisit ce i našoj spremnosti da se projektno nametnemo, za što trebamo financijsku snagu i na razini jedinica lokalne samouprave. Zasad Hrvatska to nije sposobna uciniti. Visoka decentraliziranost, osim toga, onemogucuje kontrolu realizacije projekata, odnosno sprecavanje korupcije, smatra Cacic.


Podijeli: Facebook Twiter