Kukuriku koalicija u Istri na dvije liste?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U strankama Kukuriku koalicije razmišlja se o mogucnosti da cetveroclani savez u rijecko-istarskoj 8. izbornoj jedinici, umjesto s jednom zajednickom izade s dvije odvojene izborne liste. U tom slucaju pred birace bi vjerojatno izašla lista SDP-HNS kao jedna poluga saveza te IDS-HSU kao druga poluga, ali moguce su i druge kombinacije.

Dogovor još nije postignut i zapravo je kombinacija stvar takticke procjene u odredenom trenutku, no strateški se svakako razmišlja da se savez u 8. jedinici podijeli u dvije liste da bi se matematicki nadigrali najveci suparnici - HDZ i Ladonja Plinija Cuccurina.

Velika gužva

Takvih razmišljanja najviše ima u SDP-u, iz jednostavnog razloga što bi zajednicka Kukuriku lista najviše oduzela upravo - SDP-u.

Naime, 8. jedinica je jedina gdje nastupa IDS, koji opravdano traži svoja tri saborska zastupnika (dakle, tri sigurna prolaza u Sabor), a u ovoj regiji i HSU i HNS smatraju opravdanim da dobiju barem jedan mandat - HSU zato jer iz Istre dolazi njihov predsjednik Silvano Hrelja, a HNS zato jer su na prošlim izborima prešli prag u 8. jedinici, ali ih je oštetio D'Hont te na kraju nisu dobili zastupnika. Uz to, HNS sudjeluje u vlasti i u Gradu Rijeci i u Primorsko-goranskoj županiji, gdje imaju dožupana i dogradonacelnika, te stoga smatraju da imaju pravo na jedan mandat.

S druge strane, SDP je na prošlim izborima na zajednickoj koalicijskoj listi u 8. jedinici osvojio sedam od 14 mandata, i to je minimum koji moraju ostvariti i sada. SDP je daleko najjaca stranka ove regije i koalicije, a i dobra je demokratska praksa pri sklapanju koalicijskih saveza da u njima nitko ne gubi, jer inace i nemaju smisla.

No, ukoliko bi Kukuriku koalicija izašla s jednom zajednickom listom u 8. jedinici, SDP bi se morao odreci barem jednog mjesta u korist partnera, jer ovdje vlada najveca gužva, i stoga je i nastala ova ideja o podjeli liste na dva dijela

Novi konkurent

Procjena je visokopozicioniranih SDP-ovaca iz ove regije u vrhu stranke da ce HDZ vjerojatno osvojiti tri od 14 mjesta, jer je to njihov uobicajeni rezultat, a ovoga se puta kao novi konkurent, uz PGS, pojavila i Cuccurinova Ladonja, koja se po istraživanjima krece oko praga od pet posto i ima realne šanse da dobije jednog zastupnika.

Ako bi IDS dobio tri, a HNS i HSU po jednog zastupnika, to bi znacilo da SDP-u ostaje maksimalno šest mandata, a ako ude Ladonja - samo pet, što bi zapravo bio poraz a ne pobjeda objektivno najsnažnije stranke saveza.

- Istina je, uvijek razmišljamo o optimalnim rješenjima za sve, pa i o mogucnosti da izademo s dvije odvojene liste. Još racunamo pa cemo vidjeti, nema još žurbe. Naravno da bi tada jaci vukli slabije na tim listama, dakle SDP i IDS bi bili nositelji, kaže potpredsjednik stranke i celnik primorsko-goranskog SDP-a Zlatko Komadina.

S dvjema listama, smatraju, Kukuriku može osvojiti jedan mandat više, jer ce se tada glasovi lijevog centra dijeliti u korist lijevog centra, a na štetu HDZ-a. Tada bi krak koji predvodi IDS, ocekuju, osvojio barem cetiri sigurna mandata, a SDP s jednim partnerom osam te bi se nova matematika pokazala opravdanom. (Tihana TOMICIC/Novi list)

Kajin: Takvi prijedlozi ne dolaze iz redova koalicije

- Nemam o tome nikakvih informacija i ne mogu vjerovati da bi se tako moglo nastupiti, jer onda se postavlja pitanje zašto imamo koaliciju, komentirao je potpredsjednik IDS-a Damir Kajin. To je nazvao provokacijom oponenata koalicije koja ce nakon izbora preuzeti vlast u zemlji. Ne može vjerovati da iz redova ove cetiri stranke dolaze takvi prijedlozi, ali vjeruje da bi neki to željeli, ali oni se nalaze van ove koalicije. Tvrdi da nije poanta da se samostalno nastupa u svojim izbornim jedinicama nego da se nastupi zajedno u svim izbornim jedinicama. Podsjetio je da je on 2003. na parlamentarnim izborima bio nositelj liste IDS-SDP i iskreno želi vjerovati da nitko iz IDS-a nece biti nositelj liste koja bi išla protiv koalicije nego protiv HDZ-a.
-Moramo dobiti HDZ i ove tajkune koje je HDZ stvorio i koji su pokvareniji od samog HDZ-a, veli Kajin uz poruku da bi vlast bez IDS-a bila krnja i šuplja. (S. B.)


Hrelja: Koliko znam idemo sa zajednickom listom

Prvi put cujem za takvu mogucnost, rekao nam je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.
- Moja je zadnja informacija da je SDP odlucio da u svim izbornim jedinicama idemo zajednicki s jednom listom, jer je sve drugo dosta rizicno, rekao nam je Hrelja.
Podsjetio je da je stav HSU-a, kao i HNS-a, od pocetka bio da se bez izuzetaka - bez obzira na to što to može u nekim sredinama donijeti i nešto manje mandata - ide s jednom zajednickom listom. Istice da se ne može na osmu izbornu jedinicu gledati kao na otok. Ako bi došlo do iznimaka onda bi to otvorilo pitanja i u drugim izbornim jedinicama, kao na primjer u trecoj gdje je najjaci HNS. (S. B.)


Komadina: Cilj opravdava sredstvo

Naravno, ostaje dilema kako biracima objasniti da napokon postignuta velika koalicija SDP-IDS-HNS-HSU, nastala upravo na podrucju 8. jedinice u Kastvu prije dvije godine, sada istupa odvojeno baš u toj jedinici, no Komadina i njegovi partneri smatraju da to u smislu odnosa s javnošcu ne bi bio problem.
- Naši biraci su pametni i znaju da cilj može opravdati sredstvo ako je rijec o legitimnoj politickoj borbi u kojoj želimo nadjacati HDZ kao stranku koja se potpuno istrošila, oštetila državu i izgubila i najmanji kredibilitet, kaže Zlatko Komadina.


Podijeli: Facebook Twiter