Kukuriku koalicija - što do kraja mandata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dogovaraju li predsjednik SDP-a Zoran Milanović i šefica HNS-a Vesna Pusić doista novi sastanak koalicijskih partnera, kako je to u ponedjeljak na Hrvatskom radiju izjavio HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, teško je službeno provjeriti.

U strankama Saveza za promjene, kako se od srpnja 2010. naziva koalicija SDP-HNS-IDS-HSU, nitko ne želi potvrditi kada bi do tog sastanka moglo doći i je li, kako Vrdoljak kaže, doista vrijeme za "dogovor što su ciljevi sljedeće dvije godine".

U političkim kuloarima čuje se kako bi do sastanka "na vrhu" moglo doći već 27. prosinca, iako je više onih koji drže da će se on održati nekoliko dana kasnije. Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika i jedan od koalicijskih partnera, naglašava da "za razgovor nikada nije ni prerano, ni prekasno". Hrelja smatra kako će do koalicijskog sastanka doći u prvim danima siječnja.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan izjavio je prije nekoliko dana da su članovi Kukuriku koalicije u prijateljskim odnosima. U IDS-u nisu posebno komentirali najavu koalicijskog sastanka, ali je poznato da već duže vrijeme žele "normalizaciju" odnosa sa SDP-om, s kojim su bili u žestokom srazu uoči lokalnih izbora prošlog svibnja.

"Očekujemo da do sastanka predsjednika Kukuriku koalicije dođe početkom iduće godine. Točno je da ga dogovara ga šefica diplomacije Vesna Pusić i krajnje je vrijeme da se održi", neslužbeno nam je pojasnio visoki dužnosnik IDS-a. U toj stranci također kažu da nisu željeli surađivati sa SDP-om u izradi brošure "Pola puta", koja se nalazi na službenoj web-stranici Kukuriku.org, a nisu se složili ni da se na njoj nalazi stranački logotip IDS-a.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić spreman je za suradnju sa strankama Kukuriku koalicije na sljedećim izborima za Europski parlament, koji će se održati 25. svibnja 2014. Na prošlotjednom druženju s novinarima poručio je da su prošli euroizbori i pobjeda desnice "bili pouka da nam se takve stvari više ne dešavaju". (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter