Kukuriku koalicija protiv rezanja gradova i opcina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naš cilj je decentralizacija Hrvatske, ali ne njena fragmentacija, kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanovic na predstavljanju programa Kukuriku koalicije u pulskoj Zajednici Talijana. Uz njega su o decentralizaciji, pred uglavnom stranackom publikom, govorili i predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic te potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Milanovic je pojasnio da je visoko centralizirana država bila logicna u vrijeme rata, ali sada je promašena politika. Udio lokalne i regionalne vlasti u javnim financijama trebalo bi, rekao je, sa sadašnjih deset podici na 20 posto. Drugim rijecima, više bi novca trebalo ostajati u županijama, gradovima i opcinama, nego što je to danas slucaj.

Izgradit cemo pulsku bolnicu

- I s takvim bismo postotkom bili centralizirana država, jer neke države u Europi ostavljaju lokalnoj vlasti i 50 posto, priznao je Milanovic, kazavši da promjene treba uvoditi postepeno. Rekao je da je sadašnji model visoko centralizirane države pokazao da na koncu nema novca za vrtice, škole, bolnice, o kojima brine lokalna samouprava.

- Necemo se razmetati obecanjima, ali obecavam gradnju nove pulske bolnice, kazao je Milanovic, zaradivši burni aplauz publike.

Po njemu nije problem što trenutno u Hrvatskoj egzistira više od 500 opcina i gradova. Rekao je da to nije problem, vec šansa. Smatra da bi ukidanjem nekih lokalnih samouprava nastala samo veca šteta. Predložio je stoga da se, tamo gdje nema novca, vlast obnaša volonterski, zakljucivši da Kukuriku koalicija nije za politiku rezanja.



- Politika decentralizacije je naš program od prvog dana, kazao je Ivan Jakovcic. Naglasio je da su još u vrijeme Racanove vlade napravljeni "stidljivi koraci" u tom smjeru, kazavši da je tada bilo protivnika unutar vladajuce koalicije.

- Da se mene pita, lokalnim vlastima bi ostajalo 50 posto javnih financija, ali to nije realno. Treba ici postepeno, rekao je. Istaknuo je i da decentralizaciju prati i veca odgovornost.

- Za mnoge ce stvari biti odgovorni gradonacelnik ili župan. Necemo morati kucati na neka vrata u Zagrebu, koja su najcešce zatvorena. Gradani ce nam doista moci reci da smo krivi ako nešto nismo napravili, kazao je Jakovcic.

Zlatko Komadina
je podsjetio da je decentralizacija svojedobno bila kljucna u programu HDZ-a, ali da Sanaderova vlada po tom pitanju nije ucinila ništa. Smatra da je ta devijacija, odnosno jaka centralizacija i dovela do korupcije. Izjavio je da bi po broju gradova i opcina covjek rekao da je Hrvatska visoko decentralizirana država, ali da je to samo dojam. Podsjetio je da je Hrvatska po stupnju decentraliziranosti na samom dnu europske ljestvice, gdje joj društvo pravi Grcka.

Nece biti cistki

Zbunjenost kod publike izazvalo je njegovo spominjanje statistickih regija, koje su u Hrvatskoj uvedene zbog EU-a, no ubrzo je Komadina pojasnio da nitko ne misli ukidati Istru kao županiju. Njegovo pojašnjenje, medutim, nije shvaceno pa je iz publike na tu temu došlo i nekoliko pitanja. Nije li naša sintagma "Istra regija u Europi" i hoce li Istra postati podregija, glasilo je jedno od njih. Jakovcic je odgovorio da Istra ima jak identitet koji joj "nitko ne može oduzeti".

Jakovcica je dopalo i pitanje zašto je izašao iz Racanove vlade, na što je odgovorio da je to ucinio u dogovoru s pokojnim bivšim premijerom jer se htio kandidirati za župana. Milanovic je, pak, morao odgovoriti na to ima li koncept koliko ministarstva želi imati u svojoj vladi. "Nebitno je hoce li ih biti 15 ili 17. Administracija ce biti ista, broj zaposlenih ce biti isti. Necemo raditi nikakve cistke", kazao je Milanovic. (Bojan ŽIŽOVIC, snimio D. ŠTIFANIC)

Krava i dva telca

Iako je pitanje jednog gradanina izazvalo smijeh okupljenih, Milanovic je na njega vrlo ozbiljno odgovorio. Jedan stariji je gospodin rekao: "San ca san, ma niš nisan riva kapiti o EU-u. Citan sve te vrajže dornale i ne kapin. Ko nan krava ima dva telca cemo jenega morati ubiti? Europu nisam razumio. Kosor se hvali da ce ona potpisati sporazum. Ma, neka ga potpiše. Svejeno je ki ce. Ona ili Josipovic". Predsjednik SDP-a mu je rekao da su u Kukuriku koaliciji eurorealisti i da nece držati predavanje o koristima ulaska u Uniju. - No, lekcija povijesti nam govori da kad god smo bili otvoreni, bili smo uspješni, a kad smo bili zatvoreni nosili smo svi iste cipele i vozili iste automobile, kazao je Milanovic, na što je netko iz publike dodao: I imali smo pune trbuhe.


Podijeli: Facebook Twiter