Kukuriku koalicija posložila novu Vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako celnici Kukuriku koalicije odbijaju govoriti o sastavu njihove možebitne Vlade - koja ce, kako se ocekuje, preuzeti Banske dvore poslije parlamentarnih izbora - kuloari su svakim danom sve "informiraniji" o imenima buducih ministara.

Na Iblerovu trgu, u sjedištu Socijaldemokratske partije, sve je izvjesnije tko ce voditi koji resor pobijedi li ta stranka na izborima, dok u središnjici HNS-a, u Ulici kneza Mislava, nisu posve sigurni u to koga ce ponuditi za najvažnija mjesta u buducoj vlasti.

Što se tice IDS-a, jasno je da ta stranka konkurira za preuzimanje mjesta ministra turizma te potpredsjednika Hrvatskog sabora. Najmanja Kukuriku stranka, HSU, navodno ne želi ministra u Vladi, nego drukciji obracun mirovina za svoje clanove, kao uvjet za sudjelovanje u Milanovicevoj vlasti.

Linic vec dogovoren


Sva ova predvidanja pomalo su preuranjena, iako ne može biti tocno da se o novim ministrima uopce, cetiri-pet mjeseci prije izlaska na birališta, ne razgovara. Jer, u izbornoj kampanji buduci ministri trebaju, u ime svojih stranaka, najviše govoriti o politikama koje žele provoditi u pojedinim resorima.

Jednostavno, novi ministar poljoprivrede što ga priprema SDP ne može uvjerljivo nastupati i govoriti o turizmu ili energetici. Barem ne ako SDP-ov prvi ministar ne želi ponoviti neobicna imenovanja iz nedavne prošlosti, poput onoga da je za ministra turizma postavljen politicar koji nikada nije prespavao u nekom jadranskom hotelu.

U Vladi premijera Zorana Milanovica trebali bi, po kuloarskim pricama i stranackim najavama, sjediti zamjenik premijera Radimir Cacic, šef HNS-a, koji bi bio zadužen za gospodarstvo, te potpredsjednici Branko Grcic i Željko Jovanovic. Grcic, autor SDP-ova ekonomskog programa, bio bi i ministar gospodarstva, dok bi rjeciti Jovanovic bio zadužen za društvene djelatnosti.

Ministar financija mogao bi postati Slavko Linic - to se u parlamentarnim kuloarima smatra gotovo dogovorenim. Isto se može reci i za dr. Vesnu Pusic, izvjesnu ministricu vanjskih poslova. Dode li do razdvajanja resora vanjskih poslova i europskih odnosa, Europu bi mogao preuzeti dr. Neven Mimica, sadašnji SDP-ov potpredsjednik Sabora. Cuje se i druga varijanta - Mimica bi postao predsjednik Sabora te bi 2013. otišao na funkciju europskog povjerenika, na koju ce Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju imati pravo.

Mjesto ministra unutrašnjih poslova navodno više nije sigurno za Splicanina Ranka Ostojica, saborskog zastupnika SDP-a i bivšeg ravnatelja policije. Ali, protukandidata za njegovo mjesto još nema. Ministar obrane mogao bi postati lijecnik dr. Mirando Mrsic, koji je vodio predizborni stožer predsjednika Ive Josipovica. Predsjednik je, navodno, suglasan s tim imenovanjem.

Zdravstvo bi trebao, prica se, preuzeti dr. Rajko Ostojic, koji je u Racanovoj Vladi bio zamjenik ministra te koji cesto govori o SDP-ovoj zdravstvenoj politici. Ministarstvo turizma, navodno, ocekuje IDS-ovog kandidata Veljka Ostojica, uglednog strucnjaka za to podrucje.

Flego nije zainteresiran?


Za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nekoliko je kandidata. Prvi je bio dr. Pero Lucin, HNS-ov kandidat iz Rijeke, ali izgleda da nije prihvacen u SDP-u zbog povezanosti s nekim krupnijim aferama. Stoga je provirio stari kandidat i bivši ministar - dr. Gvozden Flego, saborski zastupnik SDP-a - no za njega se govori da nije zainteresiran za tu dužnost. Stoga je novo ime Romana Jerkovic, rijecka zastupnica SDP-a i sveucilišna profesorica.

Kao HNS-ov kandidat nije prošao ni Osjecanin Ivan Vrdoljak, kojem se smiješilo mjesto ministra energetike. Zbog nekih unutarstranackih prijepora od Vrdoljaka se odustalo i sada bi glavni državni energeticar mogao postati Ivo Covic, šef Zagrebackog holdinga.

Novi ministar poljoprivrede s liste SDP-a bit ce, kažu, glavni tajnik te stranke Igor Dragovan. Resor ministra kulture ponovno se smiješio dr. Antunu Vujicu, no prije se može reci da ce ga dobiti dr. Andrea Zlatar, i to u kvoti HNS-a.

Doduše, navodno u vrhu SDP-a postoji bojazan da se previše popušta HNS-u pa je jedino sigurno da ce, u slucaju pobjede Kukuriku koalicije, HNS-ov vodeci dvojac Pusic-Cacic dospjeti u Vladu. A i to uz uvjet da Cacic ne bude osuden u Madarskoj na bezuvjetnu kaznu zbog izazivanja prometne nesrece.

Politicka križaljka nove vlasti se, dakle, polako popunjava, bez obzira na tvrdnje vodecih ljudi opozicije da se o novim ministrima uopce ne razmišlja. S obzirom na to da je jasno da o tome itekako treba razmišljati, bilo bi najbolje da stranacki predsjednici otvoreno ponude i imenuju nove ljude ne bi li biraci znali što ih ocekuje poslije izbora. Ili ce biti, kako bi to rekao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tudman, "ki bi da bi".


Podijeli: Facebook Twiter